Trimite e-mail | Printeaza
Economie
09.10.2015

ANRE face unele precizări cu privire la preţul de achiziţie a energiei electrice importate

ANRE face unele precizări cu privire la preţul de achiziţie a energiei electrice importate

Cu privire la declaraţiile apărute în presă, potrivit cărora preţul real al energiei electrice importate de la CERS Moldovenească (Молдавская ГРЭС) ar trebui să fie de 1,8 cenţi SUA pentru 1 kWh, şi nu de 6,78 cenţi SUA/ kWh, aşa cum este în realitate stabilit în contractul de achiziţie pentru anul 2015, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) face următoarele precizări:

ANRE dispune de informaţii concrete despre preţurile cu care SA „ENERGOCOM” şi SA „ЭНЕРГОКАПИТАЛ”, titulari de licenţe pentru activitatea de furnizare a energiei electrice la tarife nereglementate, comercializează energia electrică procurată de la CERS Moldovenească.

Anume aceste date oficiale arată că, în baza contractelor încheiate între părţi, în anii 2012 – 2014, SA “ENERGOCOM” a comercilizat energia electrică produsă de CERS Moldovenească la preţul de 6,9 cenţi SUA/ kWh, iar începând cu 1 ianuarie 2015, SA „ЭНЕРГОКАПИТАЛ” comercizalizează acestă energie cu 6,78 cenţi SUA/ kWh, cu 0,12 cenţi SUA mai puţin decât în perioada anterioară.

Conform legii de conservare a energiei, centralele electrice cu un randament de producere maxim al energiei electrice de 35%, precum este CERS Moldovenească, pot produce dintr-un metru cub de gaze naturale 3,3 kWh de energie electrică.

ANRE precizează că autorii afirmațiilor din presă nu țin cont de faptul că 1,8 cenți SUA/kWh reprezintă prețul cu care CERS Moldovenească prestează serviciul de conversie al energiei înglobate în gazele naturale în energie electrică. Altfel spus, prețul respectiv nu include costul gazelor naturale consumate pentru producerea energiei electrice (157 dolari SUA/1000 mc), ponderea căruia este de circa 80% din costurile totale de producere a energiei electrice sau circa 5 cenți SUA/kWh. Ultimul calcul prezentat de producător la ANRE se anexează.

În concluzie, aşa cum demonstrează datele contractuale, afirmaţiile publicate în presă, la care facem referire la început, sunt eronate, anunță Serviciul de presă al ANRE.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus