Trimite e-mail | Printeaza
Economie
08.10.2015

Banca Mondială susține implementarea supravegherii activității de audit și a asigurării calității

Banca Mondială susține implementarea supravegherii activității de audit și a asigurării calității

Un atelier de lucru privind supravegherea activității de audit și asigurarea calității are loc pe 8-9 octombrie în Chișinău. Evenimentul este găzduit de Centrul Băncii Mondiale pentru reforma raportării financiare (CRRF) în cadrul programului său „Consolidarea activității de audit și raportare în țările Parteneriatului Estic” (STAREP). Programul susține comunitățile de practică (CP) în domeniul contabilității și auditului care întrunesc grupuri de specialiști din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina pentru a face schimb de cunoștințe, experiențe și idei.

„Ne face plăcere să găzduim acest eveniment important, organizat în cadrul programului regional STAREP, în Moldova”, a declarat Veronica Ursu, Secretar de Stat, Ministru al Finanțelor. „Problemele care vor fi abordate sunt importante pentru toate țările participante care se confruntă cu provocări similare în eforturile lor de a conforma sistemele de supraveghere a activității de audit și asigurare a calității cu acquis-ul UE. STAREP ne-a acordat asistență substanțială în sprijinirea procesului de reformă a activității de audit, prin consolidarea capacității experților noștri și acordarea asistenței tehnice. În acest context, am dori să mulțumim echipei Centrului pentru reforma raportării financiare pentru sprijinul acordat și deschiderea lor față de Republica Moldova. Noi vom continua reforma activității de audit cu obiectivul de a satisface cerințele acquis-ului UE.”

O raportare financiară eficace susține dezvoltarea celor mai bune companii de afaceri, cele în care alții sunt gata să investească și cu care să facă afaceri. Ea informează deciziile care sunt luate, de exemplu, de către acționari, directori, investitori și furnizori. Auditul este o garanție esențială care oferă asigurări independente că raportarea financiară de către companiile de afaceri reflectă în modul cuvenit circumstanțele lor și este important ca auditul să fie o afacere durabilă, cu capacități adecvate și o diversitate de furnizori care satisfac diverse preferințe.

Atelierul de lucru urmărește să susțină țările STAREP în eforturile lor de a crea cel mai bun și cel mai potrivit regim de supraveghere publică care va răspunde în modul cel mai eficace unei economii de afaceri moderne, rapide și înalt dezvoltate.

„Datorită angajamentelor participanților și vorbitorilor noștri, astăzi a avut loc încă un atelier de lucru focusat și util din seria STAREP”, a subliniat Henri Fortin, șeful CFFR al Băncii Mondiale. „Este îndeosebi de convenabil că întrunirea noastră a avut loc de data aceasta în Chișinău. STAREP urmărește să încurajeze un dialog regional în domeniul activității de audit și raportare financiară corporativă și Moldova a demonstrat cu claritate angajamentul său față de realizarea obligațiilor sale din cadrul Acordului de Asociere cu UE în acest domeniu și prin urmare deține experiență considerabilă care poate fi oferită colegilor săi din regiune. Aceste progres merită celebrat, dar nu ar trebui să subestimăm provocările rămase, cum ar fi reconceptualizarea funcției de supraveghere publică în conformitate cu acquis-ul UE. Programul STAREP va continua să sprijine acest proces și sperăm să continuăm colaborarea strânsă cu autoritățile și specialiștii locali.”

Participanții au fost salutați de către Alexander Kremer, Directorul de țară al Băncii Mondiale în Moldova, Wicher Slagter, Șeful Secției Politice și Economice a Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova și Gerhard Schaumberger, Șeful Biroului de Coordonare pentru Cooperare Tehnică, Ambasada Austriei la Chișinău.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus