Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2015-10-07/uniunea-europeana-a-lansat-un-nou-proiect-twinning-in-domeniul-infrastructurii-calita-ii-41173.html
Data: Oct 7, 2015 (20:07)

Uniunea Europeană a lansat un nou Proiect Twinning în domeniul infrastructurii calității

Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Stephane Bride, a participat, astăzi, alături de Ambasadorul UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola și Ambasadorul Republicii Italiene la Chișinău, Enrico Nunziata la lansarea Programului Twinning “Suport pentru Centrul Național de Acreditare MOLDAC”, finanțat de Uniunea Europeană.
 
Proiectul Twinning va oferi suport pentru MOLDAC pentru realizarea recomandărilor Cooperării Europene pentru Acreditare (EA) în domeniul sistemului național de acreditare în vederea acceptării ulterioare a instituției ca semnatară a Acordului Multilateral de Recunoaştere (EA MLA). Proiectul va fi implementat pe parcursul a șase luni în colaborare cu Organismul Italian de Acreditare ACCREDIA și are un buget de circa 220 mii Euro. Proiectul va include 3 evaluări a sistemului de management al MOLDAC, revizuirea și îmbunătățirea documentelor acestei instituții, organizarea a 6 instruiri pentru personalul MOLDAC și organismele de certificare, la care vor participa câte 15 persoane. De asemenea, vor fi efectuate 3 vizite de studiu cu participarea evaluatorilor MOLDAC la organismele similare italiene ș.a.
 
În cadrul evenimentului, ministrul Economiei și-a exprimat gratitudinea Uniunii Europene pentru susținerea constantă, în special pentru suportul acordat în domeniul infrastructurii calității în cadrul primului Proiect Twinning, desfășurat în perioada 2013-2014.
 
”Obținerea de către MOLDAC a statutului de semnatar al Acordului Multilateral de Recunoaştere, în rezultatul consolidării capacității instituției în cadrul Proiectelor Twinning,  va avea un impact benefic asupra agenților economici din Republica Moldova. Rapoartele și certificatele emise de organismele de evaluare a conformității acreditate de MOLDAC deja vor fi recunoscute de către țările semnatare ale acestui Accord, deci pe piața europeană. În rezultat, vom stimula comerțul transfrontalier prin eliminarea barierelor tehnice, vom crește calitatea produselor și a serviciilor și vom asigura o mai bună protecție a consumatorului”, a spus Stephane Bride.
 
La rândul său, Ambasadorul UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, a apreciat rezultatele precedentului proiect, menționând că mediul de afaceri poate valorifica oportunitățile pieței europene doar ridicându-se la nivelul de competiție al acestei piețe.
 
”Noi ajutăm Republica Moldova să joace pe un teren egal cu ceilalți competitori pe piața UE, atenția principal fiind pe asigurarea protecției consumatorilor”, a spus Pirkka Tapiola. 
 
În aceeași ordine de idei, Ambasadorul Italiei la Chișinău, Enrico Nunziata a spus că Organismul Italian de Acreditare ACCREDIA are experiența internațională necesară pentru a realiza toate obiectivele proiectului. ”Suntem bucuroși să ne împărtășim experiența în domeniul infrastructurii calității cu Republica Moldova, deoarece este un exercițiu important pentru implementarea DCFTA și promovarea exporturilor. Sperăm la o continuitate în cooperarea în acest domeniu și după încheierea proiectului”,  a afirmat diplomatul italian.
 
Potrivit serviciului de presă al Ministerului Economiei, Proiectul Twinning este unul din principalele instrumente ale Uniunii Europene în susținerea consolidării instituționale. Acesta are ca scop să ajute ţările beneficiare să dezvolte instituţii publice moderne și eficiente, prin asigurarea cadrului care permite instituţiilor publice şi organizaţiilor din țările beneficiare să lucreze cu omologii lor din statele membre ale Uniunii Europene.