Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2015-10-02/o-noua-int-lnire-a-conducatorilor-grupurilor-de-lucru-pe-probleme-economice-din-partea-chi-inaului-i-41128.html
Data: Oct 2, 2015 (20:07)

O nouă întâlnire a conducătorilor Grupurilor de lucru pe probleme economice din partea Chișinăului și Tiraspolului

Conducătorii Grupurilor de lucru pe probleme economice din partea Chișinăului și a Tiraspolului s-au întâlnit, astăzi, la sediul OSCE de la Chișinău.
 
Principalele subiecte abordate au vizat accesul fermierilor moldoveni la pământurile situate după traseul Tiraspol-Camenca, măsurile de susținere a agenților economici transnistreni la operațiunile de import/export, precum si posibilitatea implementării Acordului de Comerț Liber Aprofundat și Cuprinzător dintre RM și UE în regiunea transnistreană începând cu 1 ianuarie 2016.
 
În acest context, Octavian Calmâc a afirmat că accesul fermierilor din raionul Dubăsari la pământurile lor este principala problemă economică identificată de Chișinau, care nu și-a găsit soluția în ultimii ani. În acest sens, Chișinăul este de acord să continue negocierile pe marginea mecanismului de acces al fermierilor și agenților economici din RM la aceste pământuri pentru prelucrarea lor.
 
Deoarece subiectul este tergiversat de ceva timp, Guvernul Republicii Moldova a decis alocarea compensațiilor materiale fermieriilor prejudiciați până la soluționarea definitivă a acestei probleme. Astfel, în anul 2014, în scopul compensării parțiale a cheltuielilor proprietarilor de pământuri, situate după traseul Râbnița-Tiraspol, au fost alocate 13 mln. lei. În anul 2015, având în vedere lipsa de acces a fermierilor la prelucrarea pământurilor suma compensației va fi mai mare.
 
La rândul ei, partea transnistreană a comunicat că accesul fermierilor la prelucrarea pământurilor din raionul Dubăsari, are loc în baza contractelor de arendă, semnate cu autoritățile raionului Dubăsari. Potrivit reprezentanților transnistreni, în luna februarie, curent, aceștia au eliberat permisurile necesare pentru prelucrarea a 5000 ha din pământurile vizate, ceea ce constituie 90 % din totalul terenurilor.
 
Totodată, viceministrul Economiei e expus un set de propuneri pentru soluționarea problemei ”pământurilor”. În primul rând, s-a referit la anularea așa-numita Dispoziție Nr. 246 din 8 aprilie 2014 emis de autoritățile de la Tiraspol și evitarea acțiunilor unilaterale, care ar înrăutăți condițiile de trai ale populației din această zonă, inclusiv care încalcă dreptul la proprietate. Pe acest subiect părțile n-au ajuns la un compromis, de aceea soluționarea problemei se va efectua cu implicarea coordonatorilor politici.
 
Un alt subiect din agenda întrunirii a fost posibilitatea implementării regimurilor comerciale preferențiale la exportul mărfurilor și serviciilor din raioanele de est ale țării, în particular aplicarea DCFTA începând cu anul 2016 și accelerarea colaborării la nivel de experți în diferite domenii pentru asigurarea conformării la cerințele internaționale de certificare a calității și originii mărfurilor, precum și implmentarea celor mai bune practici și standarde internaționale în domeniul producerii.
 
Potrivit Ministerului Economiei, pe această problemă s-a convenit implicarea experților sectoriali pentru elaborarea mecanismului detaliat de interacțiune în domeniile vamal, fiscal, certificarea calității și respectarea cerințelor veterinare și sanitare în comerțul exterior.