Trimite e-mail | Printeaza
Politic
30.09.2015

Secretarul de Stat Adjunct al SUA a avut o întrevedere cu miniștrii de Externe ai Republicii Moldova, Ucrainei si Georgiei

În marja participării la sesiunea a 70-a a Adunării Generale ONU, Secretarul de Stat Adjunct al SUA, Antony J. Blinken, a avut o întrevedere cu miniștrii de Externe ai Republicii Moldova, Ucrainei si Georgiei. 

În cadrul discuției, oficialii au efectuat un schimb de opinii pe marginea ultimelor evoluții din Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, fiind trecute în revistă provocările cu care se confruntă fiecare ţară şi soluțiile posibile pentru depășirea acestora.

Ministrul Natalia Gherman a reiterat necesitatea valorificării depline a oportunităților oferite de Dialogul Strategic dintre Republica Moldova şi SUA, lansat în martie 2014, în special avansarea relaţiilor bilaterale în domeniul economic şi cel de securitate şi diversificarea resurselor energetice, subiecte care urmează a fi abordate în cadrul ședințelor Coordonatorilor Politici din cadrul ministerului de Externe al Republicii Moldova şi Departamentului de Stat al SUA, precum şi în cadrul altor patru grupuri de lucru.

Totodată, şefa diplomaţiei de la Chişinău a subliniat impactul pozitiv asupra economiei moldovenești a implementării Zonei de Comerţ Liber cu UE şi a reiterat interesul ţării noastre pentru semnarea unui Acord Cadru de Comerț şi Investiții (TIFA) cu SUA, care presupune noi oportunităţi pentru cooperarea în domeniul economic şi cel investiţional.   

Potrivit MAEIE, Secretarul de Stat Adjunct al SUA, Anthony Blinken, a reafirmat disponibilitatea Statelor Unite ale Americii de a acorda ajutorul necesar în vederea integrării europene a celor trei ţări. De asemenea, oficialul american a reiterat sprijinul SUA pentru R. Moldova privind implementarea eficientă a Acordului de Asociere cu UE.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus