Trimite e-mail | Printeaza
Economie
29.09.2015

Stephane Bride: ZAL Valkaneș poate deveni o locomotivă pentru creșterea economică în regiune

Stephane Bride: ZAL Valkaneș poate deveni o locomotivă pentru creșterea economică în regiune

Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Stephane Bride, însoțit de conducătorii instituțiilor subordonate ale Ministerului Economiei, Agenția pentru Eficiență Energetică, Camera de Licențiere, ODIMM, a întreprins, astăzi, o vizită de lucru în raionul Vulcănești.
 
Agenda vizitei a cuprins vizite la întreprinderile din cadrul ZAL Valkaneș, întruniri cu agenții economici din UTA Găgăuzia, potențialii investitori, autoritățile publice locale. În cadrul întrevederilor au fost abordate subiecte privind cooperarea dintre Ministerul Economiei și UTA Găgăuzia, valorificarea oportunităților de dezvoltare în cadrul ZAL Valkaneș, inclusiv cele oferite de portul Giurgiulești, prezentarea proiectelor externe de finanțare pentru sectorul privat, a soluțiilor privind dezvoltarea infrastructurii industriale și comunicațiilor, perspectiva dezvoltării Parcului Industrial din Comrat ș.a.
 
”Deși trece printr-o perioadă dificilă acum, țara noastră rămâne o destinație bună pentru business și are potenţialul de a genera afaceri, a lansa produceri şi impulsiona industrii. Datorită locației sale în apropiere de port, ZAL Valkaneș poate deveni o platformă industrială veritabilă și, deci, o locomotivă pentru creștere economică în regiune”, a spus Stephane Bride.
 
La întrunirea cu rezidenții ZAL Valcaneș și antreprenorii din Găgăuzia, ministrul Economiei a susținut că instituțiile de resort trebuie să comunice mai mult despre avantajele economice, să informeze mai eficient despre sursele de finanțare pentru antreprenori și să valorifice toate oportunităţile de cooperare cu investitorii.
 
”Potențialii investitori trebuie să cunoască ce le oferă Republica Moldova, iar noi să-i asigurăm că instituțiile de stat se vor mișca din ce în ce mai bine în relația cu ei – în legătură cu avize, permise, plata taxelor, formalități birocratice etc.”, a menționat ministrul Economiei. 
 
Referindu-se la problema resurselor financiare pentru dezvoltarea afacerilor, ministrul Economiei a afirmat că antreprenorii au la dispoziție  fondurile proiectelor externe, precum Proiectul Băncii Mondiale pentru Amelioarea Competitivității II, care recent a deschis o linie de granturi de cofinanțare pentru antreprenori, cu un buget de 3 mln USD. Iar pentru antreprenorii care nu au gaj sunt disponibile resursele Fondului de garantare a creditelor, care de asemenea, nu este pe deplin valorificat.
 
La rândul său, Irina Vlah a optat pentru o cooperare mai activă cu Ministerul Economiei prin participarea reprezentanților administrației găgăuze în cadrul platformelor existente la elaborarea politicilor economice naționale și regionale. De asemenea, bașcanul a menționat necesitatea dezvoltării infrastructurii de business, deschiderea de noi incubatoare de afaceri în regiune, dezvoltarea proiectelor de eficiență energetică, instruirea tinerilor și promovarea spiritului antreprenorial.
 
La final, rezidenții ZAL Valkaneș și antreprenorii din Găgăuzia au făcut un schimb de opinii și întrebări privind constrângerile cu care se confruntă și soluțiile acestora.
 
Potrivit Ministerului Economiei, la 1 iulie 2015 în zona liberă erau înregistraţi 28 rezidenţi, dintre care 3 își desfășurau activitatea. Numărul angajaţilor rezidenţilor a constituit 374 persoane. De la începutul activităţii zonei libere au fost atrase investiţii în valoare de 15,6 mil. dolari SUA. În anul 2014 volumul vânzărilor nete ale producţiei industriale a constituit 282,3 mil. lei (+6,3% faţă de anul precedent), dintre care 97,6% au fost exportate (anul 2013 – 83,7%).

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus