Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2015-09-29/berd-i-partenerii-promoveaza-securitatea-lucrarilor-de-infrastructura-in-moldova-41089.html
Data: Sep 29, 2015 (20:31)

BERD și partenerii promovează securitatea lucrărilor de infrastructură în Moldova

Noile echipamente vor ajuta muncitorii din Moldova să evite pericolele datorate cablurilor subterane în timpul lucrărilor de excavare cu scopul reabilitării infrastructurii urbane. Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), în parteneriat cu mai multe companii și organizații ale societății civile din Marea Britanie, a livrat gratuit în Moldova dispozitive de localizare a cablurilor (sau CAT-uri) și a oferit instruire pentru utilizarea acestora.

Derran Williams, Consilier principal pe probleme de sănătate și siguranță în muncă al BERD, a declarat: “În timp ce companiile de construcții din Moldova cunosc faptul că dispozitivele de localizare a cablurilor ajută la evitarea deteriorării cablurilor electrice și sporesc siguranța muncitorilor, acestea nu și le pot poate permite din cauza costurilor semnificative și, prin urmare, continuă să opereze cu un risc ridicat de electrocutare. Această donație de CAT-uri, susținută de mai mulți parteneri din Marea Britanie și Republica Moldova, va promova cele mai bune practici privind siguranța la locul de muncă, care sperăm să devină în curând o normă în Moldova.”

Proiectele de reabilitare a infrastructurii, cum ar fi îmbunătățirea rețelelor de apă și canalizare, implică adesea lucrări de terasamente în zonele urbane, acolo unde există cabluri subterane sau alte servicii de distribuție. Săpăturile nesigure expun muncitorii și părțile terțe la riscul de incendiu, electrocutare și întrerupere a serviciilor importante. Acestea se pot, de asemenea, solda cu consecințe fatale.

Compania Gap Hire Solutions din Regatul Unit, care se specializează în închirierea echipamentelor pentru domeniile construcțiilor, întreținerii și utilităților, a donat zece CAT-uri pentru a fi utilizate în timpul lucrărilor de excavare în cadrul proiectelor municipale ale BERD în Moldova.

 

Institutul de Securitate și Sănătate Ocupațională (The Institution of Occupational Safety and Health – IOSH), o organizație britanică a profesioniștilor din domeniul sănătății și siguranței în muncă, în parteneriat cu SHB, o companie de închiriere și management al vehiculelor, a asigurat aranjamentele necesare pentru ca echipamentul să poată fi transportat în Moldova. SHB a oferit un camion cu capacitate de 3,5 tone pentru a transporta CAT-urile. IOSH a finanțat combustibilul și taxele de treceri feroviare și de feribot.

 

Ian Harper, membru al IOSH și specialist în domeniul siguranței ocupaționale, și Alex Hitch, Manager pentru sănătate și securitate în muncă în cadrul companiei de construcții Kier Construction, s-au oferit să ducă echipamentul din Marea Britanie în Moldova și să asigure instruirea muncitorilor locali privind metodele de utilizare a acestuia. Cursul de instruire a început astăzi și este găzduit de compania Gas Natural Fenosa.

 

Ian Harper a declarat: “Această inițiativă îi reunește pe oamenii care doresc să-și ofere voluntar timpul și abilitățile sale cu organizațiile care își propun să producă un efect pozitiv în comunitățile în care activează și trăiesc. BERD ne oferă posibilitatea să corelăm ceea ce putem oferi cu ceea de ce este nevoie în Moldova. În viitor, dorim să facem mai mult în diferite industrii și locații și, puțin câte puțin, să facem lumea un loc mai bun, mai sigur și mai durabil.”

Shelley Frost, Directorul executiv pe politici al IOSH, a declarat: “Suntem încântați să co-sponsorizăm acest proiect, prin care am transportat acest echipament esențial dar și am oferit instruire operatorilor de apă și muncitorilor responsabili de rețelele electrice de distribuție cum să utilizeze și să întrețină CAT-urile. Proiectul promovează bunele practici de sănătate și siguranță în muncă și aduce tehnologii menite chiar și să salveze vieți.”

BERD a mobilizat, de asemenea, sprijin în rândul organizațiilor societății civile: Clubul Automobiliștilor din Moldova și Alianța de Est pentru Transportul Durabil și Sigur cu sediul în Marea Britanie.

BERD este cel mai mare investitor instituțional din Moldova, unde se axează pe sprijinirea activității sectorului privat, promovarea standardelor europene și a integrării regionale, precum și dezvoltarea utilităților publice sustenabile și eficiente. Până în prezent, Banca a investit aproape 1 miliard de euro în peste 100 de proiecte.

IOSH este organizația profesioniștilor din domeniul sănătății și siguranței în muncă. Numără 44000 de membri în 100 de țări și este cea mai mare organizație de sănătate și securitate ocupațională din lume. Aceasta stabilește standarde, sprijină, dezvoltă și oferă acces membrilor săi la resurse, îndrumare, formare și evenimente. Reprezintă vocea meseriei și promovează campanii axate pe problemele ce afectează milioane de muncitori. IOSH a fost fondată în 1945 și este o organizație de caritate cu statut de ONG internațional.