Trimite e-mail | Printeaza
Politic
21.09.2015

Documentar. Ședințe comune ale Guvernelor României și Republicii Moldova

Documentar. Ședințe comune ale Guvernelor României și Republicii Moldova

Marți, 22 septembrie 2015, va avea loc la Neptun, județul Constanța, o ședință comună a Guvernelor României și Republicii Moldova, care va fi urmată de o conferință de presă comună a premierilor României și Republicii Moldova - Victor Ponta și Valeriu Streleț.

Guvernul României a avut mai multe ședințe comune cu Guvernul Republicii Moldova.

La 3 martie 2012, a avut loc, la Iași, prima ședință comună a Guvernelor României și Republicii Moldova. Desfășurarea ședinței comune a celor două guverne, la 3 martie 2012, la Iași, a fost planificată în urma unor convorbiri telefonice dintre premierul român Mihai-Răzvan Ungureanu și omologul său moldovean, Vlad Filat, din 14 și 19 februarie 2012.

În cadrul acestei prime ședințe comune a Guvernelor României și Republicii Moldova a fost semnat Planul de Acțiune pentru aplicarea Declarației Comune privind Instituirea unui Parteneriat Strategic între România și Republica Moldova pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova. Unul dintre obiectivele asumate prin semnarea acestui document îl reprezintă crearea Comisiei Interguvernamentale România — Republica Un alt document semnat se referă la cooperarea și ajutorul reciproc în cazul producerii dezastrelor, dar și la cooperarea în domeniul turismului.

De asemenea, a fost semnat un acord privind regimul juridic al mormintelor de război românești situate în Republica Moldova. Celelalte documente au vizat securitatea socială sau cooperarea între ministerele Muncii, ale Educației și Sportului.

La 3 iulie 2012, ministrul Afacerilor externe, Andrei Marga, a condus, la București, alături de ministrul Afacerilor europene, Leonard Orban, și de viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene din Republica Moldova, Iurie Leancă, prima reuniune a Comisiei Interguvernamentale România — Republica Moldova pentru Integrare Europeană.

Printre rezultatele primei reuniuni se numără lansarea sistemului de videoconferințe între Ministerul Afacerilor Externe din România și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene din Republica Moldova, în prezența prim-ministrului Victor Ponta, la București, și a premierului moldovean, Vlad Filat, aflat în conexiune directă de la Chișinău.

Pe lângă ședințele comune de guvern ale celor două țări, au mai avut loc întâlniri între premierii României și Republicii Moldova.

Declarație de presă comună a premierului Victor Ponta (stg.) și a premierului Republicii Moldova, Valeriu Streleț (dr.), la finalul încheierii unui acord între cele două state, la 27 august 2015.

La 17 iulie 2012, primul-ministru Victor Ponta a efectuat o vizită de lucru în Republica Moldova, la invitația omologului său, Vlad Filat. Cu acest prilej, Ponta a declarat că România și Republica Moldova vor continua cooperarea în energie.

Cei doi premieri au semnat o Declarație comună pentru aprofundarea cooperării bilaterale în domeniul securității energetice, inclusiv realizarea proiectului gazoductului Iași — Ungheni, care statuează înființarea Grupului comun de lucru în domeniul energiei și determinarea părților de a elabora, în mod unitar, fazele necesare de proiectare (proiect tehnic și caiete de sarcini), inclusiv a modalităților de finanțare.

În perioada 26-27 iunie 2013 premierul Victor Ponta a efectuat o vizită la Chișinău unde a avut discuții bilaterale cu omologul său, Iurie Leancă, alături de care a participat la inaugurarea lucrărilor la gazoductul Iași — Ungheni.

La 14 martie 2014, în drum spre Georgia, premierul Victor Ponta a făcut o escală la Chișinău, unde a avut o întrevedere cu premierul moldovean Iurie Leancă.

O lună mai târziu, la 29 aprilie 2014, premierul Victor Ponta s-a aflat în localitatea Sculeni (Republica Moldova) pentru a marca, alături de omologul său Iurie Leancă, eliminarea vizelor pentru cetățenii moldoveni de către statele membre ale UE.

Premierul Victor Ponta a efectuat o vizită oficială în Republica Moldova în perioada 26-27 august 2014, cu ocazia sărbătoririi Zilei Independenței. De asemenea la data de 10 octombrie 2014, primul ministru român s-a aflat într-o vizită în Republica Moldova.

Premierul Victor Ponta (stg.), și omologul său moldovean, Valeriu Streleț (dr.), au semnat acordul de prelungire a ajutorului nerambursabil pentru Republica Moldova la 27 august 2015.

La 21 mai 2015, premierul Victor Ponta a efectuat o nouă vizită în Republica Moldova. A semnat, la Chișinău împreună cu omologul moldovean, Chiril Gaburici, un memorandum de înțelegere privind realizarea proiectelor necesare interconectării rețelelor de gaze naturale și de energie electrică din cele două state. Memorandumul prevede prelungirea gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău, pe teritoriul Republicii Moldova, și până la Onești, în România.

La 27 august 2015, prim-ministrul României Victor Ponta a efectuat o vizită de lucru în Republica Moldova cu ocazia Zilei Independenței. Cu acest prilej a semnat, alături de omologul său moldovean, Valeriu Streleț, un protocol prin care România și Republica Moldova au prelungit până în anul 2020 implementarea acordului de asistență financiară în valoare de 100 de milioane de euro pe care autoritățile de la București s-au angajat să o acorde Chișinăului. Agerpres

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus