Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
09.09.2015

Republicii Moldova i-a fost acordat premiul UE pentru Patrimoniul Cultural

Comisia Europeană şi Europa Nostra au anunţat câştigătorii ediţiei 2015 ai premiului Uniunii Europene pentru Patrimoniu Cultural - Premiul Europa Nostra, considerat cel mai prestigios premiu European în domeniul patrimoniului.

Agenţia de inspectare şi restaurare a monumentelor din Republica Moldova au primit acest premiu pentru categoria educare, training şi sensibilizare.

Printre laureații din acest an este şi Republica Moldova, reprezentată de Agenţia de inspectare şi restaurare a monumentelor, prin proiectul demarat la începutul anului 2013 – „Să salvăm mărturiile trecutului pentru a construi viitorul”.

Proiectul este unul vast, care cuprinde toate activităţile Agenţiei pe parcursul a doi ani de activitate (2013-2014), toate acestea având drept scop promovarea atitudinii respectuoase faţă de patrimoniul ţării. Grupul ţintă au fost atât deţinătorii şi administratorii de monumente cât şi publicul larg.

Scopul principal a fost sensibilizarea cetăţenilor, companiilor şi beneficiarilor - proprietari sau administratori de monumente, pentru a încuraja adoptarea unei atitudini civice faţă de patrimoniul istorico-cultural şi de a dezvolta un profil al potenţialului vizitator al monumentelor din R. Moldova, atât la nivel local cât şi de peste hotare.
   
Premiul UE pentru Patrimoniu Cultural Europa Nostra a fost lansat în 2002 de către Comisia Europeană în parteneriat cu Europa Nostra. Premiul celebrează şi promovează cele mai bune practice legate de conservarea, managementul, cercetarea, educarea şi comunicarea în domeniul patrimoniului.

Ceremonia de decernarea a premiului a fost organizată în cooperare cu Ministerul Culturii și Delegație UE în Republica Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus