Trimite e-mail | Printeaza
Politic
09.09.2015

Marius Lazurca, ambasadorul României la Chişinău: Republica Moldova a trecut de pragul ireversibilităţii referitor la integrarea europeană

Marius Lazurca, ambasadorul României la Chişinău: Republica Moldova a trecut de pragul ireversibilităţii referitor la integrarea europeană

Ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurca, spune într-un interviu acordat MEDIAFAX că Republica Moldova a trecut de pragul ireversibilităţii evoluţiei sale şi, în lipsa unui accident istoric imprevizibil, îşi va continua parcursul european.

Diplomatul a spus că organizaţiile politice de la Chişinău care pledează pentru parcursul european au câştigat "bătălia" şi că Republica Moldova a trecut de pragul ireversibiliţii evoluţiei sale.

Doar un accident istoric imprevizibil, cum ar fi un conflict armat, ar putea întrerupe parcursul european, iar în lipsa acestei situaţii de forţă Republica Moldova îşi va continua într-un ritm mai alert sau mai temperat drumul către integrarea europeană, este de părere ambasadorul României la Chişinău.

De asemenea, Lazurca spune că rezultatele alegerilor parlamentare, respectiv locale, arată că moldovenii au înclinat balanţa către partidele de orientare pro-europeană, în pofida unei situaţii economice dificile.

Ambasadorul a vorbit în interviul acordat MEDIAFAX şi despre implicarea României în reformarea sistemului de justiţie din Republica Moldova, spunând că România este printre statele europene cel mai implicate în acest proces.

De asemenea, Marius Lazurca a specificat că a fost creat un instrument instituţional bilateral care se ocupă preponderent de sprijinirea Republicii Moldova în procesul de reformă. Este vorba de o comisie mixtă interguvernamentală, care pune la aceeaşi masă mai multe instituţii în oglindă din România şi din Republica Moldova, cele mai multe fiind din domeniul justiţiei.

Diplomatul a vorbit şi despre Programul Operaţional Comun România-Republica Moldova, în valoare de 85 de milioane de euro, care vizează începerea unor proiecte transfrontaliere care cuprind judeţele de frontieră ale României şi toate raioanele Republicii Moldova. Banii vor fi folosiţi prioritar pentru proiecte de infrastructura transfrontalieră şi pentru priecte care să apropie oamenii din cele două state, însă pot fi investiţi şi în interconectarea energetică a Republicii Moldova la piaţa europeană sau pentru finanţarea studiului de fezabilitate pentru prelungirea gazoductului de la Ungheni la Chişinău.

Interviul acordat MEDIAFAX de ambasadorul Marius Lazurca

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus