Trimite e-mail | Printeaza
Economie
09.09.2015

Comisia interguvernamentală moldo-bulgară pentru cooperare economică se reunește la Chișinău

Comisia interguvernamentală moldo-bulgară pentru cooperare economică se reunește la Chișinău

Comisia interguvernamentală moldo-bulgară pentru cooperare economică se va reuni la Chișinău în perioada 10-11 septembrie curent. Delegația moldovenească va fi condusă de viceministrul Economiei, Vitalie Iurcu, iar cea bulgară de omologul său, Daniela Vezieva.

Pe parcursul celor două zile, reprezentanții delegațiilor vor avea ședințe și întrevederi bilaterale, la care vor fi abordate subiecte ce țin de cooperarea comercial - economică dintre cele două state. Conform agendei, părțile vor discuta despre dezvoltarea cooperării în domeniul industriei și investițiilor, energiei, agriculturii, științei și educației, culturii, turismului, transporturilor și dezvoltării regionale, tehnologiei informației și comunicațiilor.

La final, șefii delegațiilor vor semna Protocolul celei de-a VII-a Comisii interguvernamentale moldo-bulgare pentru cooperare comercial-economică, după care oficialii vor susține un briefing de presă.

Semnarea Protocolului va avea loc joi, 10 septembrie , între orele 09:50 – 09:55, în sala de ședințe a Guvernului, et. 6 (intrare din str. G. Bănulescu-Bodoni), iar declarațiile de presă vor fi făcute la ora 10:15.

Ultima ședinţă a Comisiei interguvernamentale moldo-bulgare pentru colaborare comercial-economică a avut loc pe data de 28 septembrie 2012, la Sofia.

Potrivit Serviciului de Comunicare și Relații Publice al Ministerului Economiei al RM, după valoarea volumului schimburilor comerciale înregistrat în acest an, Republica Bulgaria se situează pe locul 8 între ţările partenere din Uniunea Europeană. Ponderea comerţului cu această ţară constituie 1,55 % în volumul comerţului total al RM. Soldul balanţei comerciale înregistrat în anul 2014 a fost în favoarea Republicii Bulgaria şi a constituit 43,52 mil. USD. Volumul comerţului exterior (fără a se ţine cont de activitatea comercială a agenţilor economici din raioanele de est) al Republicii Moldova cu Republica Bulgaria în anul 2014, a înregistrat suma de 119,16 mil. USD, majorându-se cu 3,07% față de 2013. Conform informaţiei oficiale prezentate de Camera Înregistrării de Stat la 01.01.2015, în Republica Moldova îşi desfăşoară activitatea 169 întreprinderi cu capital bulgar cu investiţii de 52 mil. lei, plăsându-se pe locul 13 după numărul interprinderilor pe teritoriul Republicii Moldova

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus