Trimite e-mail | Printeaza
Economie
08.09.2015

Angajaţii îşi vor putea alege banca comercială la care să primească salariul

Angajaţii îşi vor putea alege banca comercială la care să primească salariul

Prim-ministrul Valeriu Streleț a solicitat elaborarea unei Hotărâri de Guvern, astfel încât fiecare salariat să-şi aleagă singur banca comercială la care să-şi încaseze plăţile pentru munca prestată. În acest sens, Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, în colaborare cu Banca Națională a Moldovei, va elabora şi remite Guvernului spre examinare un proiect de hotărâre, până la 2 noiembrie curent.

În prezent angajatorii preferă să efectueze plățile salariului doar prin intermediul băncii la care își au deschise conturile curente. Acest fapt stimulează corupția și traficul de influență în cadrul instituțiilor de stat, dar și a întreprinderilor cu capital de stat. Mai grav este faptul că lipsa unei reglementări clare este unul dintre factorii care limitează concurența pe piața bancară, ceea ce se răsfrânge grav asupra întregii economii.

Deși Codul Muncii permite, cu acordul scris al salariatului, plata salariului prin instituţiile bancare, cu achitarea serviciilor respective din contul angajatorului, în lipsa unei reglementări clare în acest sens, angajatorul decide pentru angajat la ce bancă acesta își va primi salariul. Or, această situație generează mai multe efecte negative:
-    este încălcat dreptul salariatului de a alege banca comercială în care are încredere si căreia dorește să-i încredințeze banii primiți sub forma de salariu sau de serviciile căreia dorește să beneficieze;
-    este limitat accesul unor bănci la acordarea serviciului respectiv, în timp ce alte banci sunt favorizate, situația prezentă constituind un focar de corupție atât în cadrul întreprinderilor de stat și instituțiilor publice, cât și în cadrul întreprinderilor private, unde administratorul entității poate primi anumite beneficii personale pentru transferarea salarizării la o bancă sau alta, decizând, de facto, cum să administreze banii salariatului în momentul în care aceștia deja nu aparțin companiei;
-    limitarea liberei concurențe dintre băncile comerciale, ceea ce duce la imposibilitatea acestora de a lupta pentru fiecare client/persoană fizică. Astfel, pentru a menține baza de clienți cât mai rigidă, comisioanele pentru serviciile băncilor comerciale sunt exagerate, iar introducerea reglementării menționate mai sus ar determina, prin forțele pieței, diminuarea comisioanelor și altor costuri administrative similare, lucru benefic atât pentru persoanele fizice, cât și pentru antreprenorii care suportă cheltuieli considerabile pentru serviciile bancare.

Potrivit unui comunicat al Consiliului Economic al Prim-ministrului R.Moldova, practica altor țări arată că dreptul angajatului de a-şi alege independent banca în care are încredere este o normalitate și determină băncile comerciale să concureze între ele direct și deschis pentru fiecare client – persoană fizică sau juridică. Or, odată cu precizarea Codului Muncii ce urmează a fi făcută, această practică va fi prezentă și în Republica Moldova. În prezent, băncile moldovenești preferă negocierile directe cu angajatorii, uneori netransparente, pentru a prelua proiectele de salarizare prin carduri ale angajaților.

Astfel, ca urmare a executării solicitării Prim-ministrului, orice angajat va avea posibilitatea să-şi aleagă instituția financiară pentru încasarea salariului. De asemenea, acest segment de piaţă va fi liberalizat, iar comisioanele interbancare vor descrește gradual.

Solicitarea Prim-ministrului face parte din seria de acțiuni discutate în cadrul ultimei ședințe a Consiliului Economic, care a avut loc la 13 august 2015. Acţiunile respective sunt planificate în vederea redresării situației din sectorul bancar, asigurării stabilităţii financiare, restabilirii încrederii cetățenilor în instituţiile statului, luptei cu concurența neloială.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus