Trimite e-mail | Printeaza
Economie
07.09.2015

Octavian Calmâc a fost ales președinte al Comitetului director pe capacități comerciale și standarde în cadrul UNECE

Octavian Calmâc a fost ales președinte al Comitetului director pe capacități comerciale și standarde în cadrul UNECE

Viceministrul Economiei, Octavian Calmâc, a fost ales în funcția de președinte al Comitetului director pe capacități comerciale și standarde în cadrul Consiliului economic și social al Comisiei Economice pentru Europa a ONU (UNECE) pentru următorii doi ani. Evenimentul a avut loc în cadrul primei reuniuni a Comitetului, care a avut loc în perioada 31 august-2 septembrie 2015, la Geneva.

Agenda reuniunii Comitetului director pe capacități comerciale și standarde a inclus discuții despre creșterea nivelului de participare a economiilor în tranziție în comerțul internațional, ultimele realizări privind eliminarea barierelor tehnice în calea comerțului în regiunea UNECE, implementarea standardelor de calitate în domeniul agriculturii, oportunități de asistență tehnică, policitici în domeniul standardizării ș.a.

În cadrul reuniunii au fost apreciate eforturile depuse de țara noastră în vederea eliminării barierelor tehnice în calea comerțului. În context, UNECE preconizează realizarea unui studiu privind impactul standardizării, sistemului de acreditare și metrologie din Republica Moldova asupra facilitării comerțului și a competitivității de export, intitulat ”Barierele de reglementare și de procedură în calea comerțului în Republica Moldova: evaluarea necesităților”. Costurile acestui studiu, în valoare de 100 mii USD vor fi acoperite de Guvernul Elveției. Rezultatele documentului vor fi discutate și împărtășite cu părțile interesate într-un atelier național, dar și în cadrul unui forum de nivel înalt, care va avea loc în 2016. Studiul va include un set de chestionare pentru agențiile guvernamentale relevante din Republica Moldova, propuneri de măsuri pentru îmbunătățirea sistemului infrastructurii calității din țara noastră pentru facilitarea comerțului.

Potrivit Ministerului Economiei, s-a convenit sincronizarea activității Comitetului director pe capacități comerciale și standarde cu cele ale Comitetului pe inovație, competitivitate și parteneriate public-private. Această sinergie este importantă, în special, în contextul implementării noii legislații cu privire la parteneriatele public-private, precum și a Strategiei inovaţionale a Republicii Moldova pentru perioada 2013-2020 „Inovaţii pentru competitivitate”.

Ședințele Comitetului director pe capacități comerciale și standarde al UNECE vor avea loc anual sau la necesitate. Funcția în care a fost ales Octavian Calmâc este una extra-ministerială, demnitarul continuând să activeze în cadrul Ministerului Economiei.

La această reuniune au participat reprezentanți din Albania, Austria, Belarus, Cehia, Italia, Grecia, Cazahstan, Kirghistan, Luxemburg, Polonia, Federația Rusă, România, Suedia, Tadjikistan, Turkmenistan, Ucraina, turcia, SUA, Marea Britanie ș.a.

UNECE reunește 56 de țări din Uniunea Europeană, Europa de Vest și de Est, Europa de Sud-Est și Comunitatea Statelor Independente (CSI), America de Nord.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus