Trimite e-mail | Printeaza
Politic
02.09.2015

Declaraţie în legătură cu manifestaţiile desfășurate pe 2 septembrie în oraşul Tiraspol

Biroul pentru Reintegrare al Guvernului apreciază manifestațiile desfășurate pe 2 septembrie curent la Tiraspol ca fiind orientate spre subminarea principiilor recunoscute de comunitatea internațională de suveranitate, independență și integritate teritorială a Republicii Moldova. Ideologia acestor evenimente contravine obiectivului de reglementare a conflictului transnistrean și îngrijorează prin accentul ei pronunțat militarist.
 
În timp ce poporul Republicii Moldova a marcat Ziua Independenței printr-o paradă a portului popular, prin evenimente culturale, concerte şi expoziţii de artă, prin promovarea spiritului de conciliere și pace, în regiunea transnistreană iau amploare acţiunile de propagandă a urii, demonstraţiile de forţă, aplicaţiile militare. Considerăm că această ritorică agresivă și de autoizolare este împotriva intereselor locuitorilor din regiunea transnistreană, mai ales pe fundalul înrăutățirii situaţiei social-economice şi cel al refuzului de a continua negocierile pentru reglementarea politică definitivă a conflictului transnistrean.
 
În contextul celor de mai sus ne exprimăm convingerea că reglementarea problemei transnistrene şi soluţionarea tuturor disensiunilor trebuie să aibă loc prin metode politice, cu respectarea principiilor independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova în frontierele internaţional recunoscute cu acordarea unui statut juridic special regiunii transnistrene.
 
Considerăm că aceasta este singura perspectivă, ce va permite asigurarea valorilor democratice, a drepturilor şi libertăților fundamentale ale omului, va soluţiona problemele de ordin economic, social, juridic şi umanitar cu care se confruntă locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului în consecința conflictului politico-militar inițiat acum un sfert de secol pentru a submina independența Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus