Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2015-08-25/in-plina-desfashurare-sunt-lucrarile-de-reconstructzie-extindere-shi-modernizare-a-aeroportului-inte-40734.html
Data: Aug 25, 2015 (00:15)

În plină desfăşurare sunt lucrările de reconstrucţie, extindere şi modernizare a Aeroportului Internaţional Chişinău

Unul dintre cele mai mari şi importante proiecte a fost deja realizat cu succes de către Avia Invest. Pe 17 mai a.c., a fost deschisă noua parcare auto modernă, construită conform standardelor europene, aceasta devenind una din cele mai mari parcări din Moldova, având 800 locuri. Costul total al construcţiei acestui obiect este de 6,5 mln euro.

În prezent, „Avia Invest” continuă realizarea unui plan investiţional de modernizare a aeroportului. La etapa actuală, sunt finisate lucrările de extindere a terminalului (zona de sosiri, zona de plecări, zona de bagaje) cu 3860 m2. Concomitent se desfăşoară lucrările de reconstrucţie, pe 11 000 m2 a suprafeţelor existente. La moment se efectuează lucrări de montare a echipamentului electric şi sanitar. De asemenea, au fost instalate noi echipamente de ventilare şi răcire a aerului şi un nou sistem de anunţare sonoră a zborurilor. La fel, conform proiectului nou de design, se desfăşoară lucrările de interior.

Lărgirea şi reconstrucţia terminalului vor permite AIC să-şi mărească aproape de 2 ori capacitatea de deservire, până la 750 pasageri/oră şi să le asigure pasagerilor comoditatea maximă de aflare în AIC. Totodată, va fi mărit numărul ghişeelor de înregistrare a pasagerilor de la 12 până la 18, va fi dublat numărul ghişeelor de trecere a controlului de paşapoarte la plecare şi sosire, iar la cele 2 benzi rulante pentru bagaj se va mai adăuga încă una. Costul reconstrucţiei şi extinderii terminalului AIC, inclusiv sistemele şi utilajul modern, se cifrează la 9 mln euro.

O alta etapă în amplul proiect de modernizare a porţilor aeriene ale ţării este reconstrucţia aerodromului. Lucrările vor cuprinde o suprafaţă totală de peste 500 000 m² (pista de decolare/aterizare, peronul, căile de rulare). La reconstrucţia acestor obiecte sunt implicaţi „Strabag Grup”- compania germană cu renume mondial în colaborare cu proiectantul elveţian „Intairplan GmbH”, membru al holdingului WAM AG, dar şi câteva întreprinderi autohtone.

În urma lucrărilor va fi majorat indicele capacităţii portante a pistei de decolare/aterizare, pe întreaga ei lungime de 3590 metri. Mai mult, pista va fi lărgită de la 45m până la 60 m. Costul lucrărilor de reconstrucţie a pistei se va ridica la 15 mln euro. De asemenea, au fost iniţiate lucrările de reabilitare a pistei vechi, care nu mai era exploatată timp de 20 ani. După reconstrucţie, aceasta va fi transformată în cale de rulare la pista de decolare/aterizare. La moment se construiesc căi de rulare noi şi se reabilitează cele existente. Ca şi în cazul pistei, capacitatea portantă a căilor de rulare şi locurilor de staţionare ale aeronavelor va fi mărită substanţial. Aceasta va ajunge la indicele PCN 70, faţă de cel existent PCN 51. Pentru aceste lucrări vor fi cheltuiţi aproximativ 10 mln euro. Reconstrucţia şi modernizarea peronului AIC va costa încă 10,5 milioane Euro.

După efectuarea tuturor lucrărilor, AIC va putea primi şi deservi toate tipurile de aeronave, fără restricţii şi va asigura un trafic de 21 nave/oră.

Lucrările de reparaţie şi reconstrucţie se desfăşoară simultan în mai multe direcţii. Este aproape gata noul sistem de drenaj, evacuare şi purificare a apei. Se finalizează lucrările de construcţie a colectoarelor pentru apele pluviale. Costul acestor lucrări este de 2 milioane de Euro.

Sistemul de alimentare cu energie electrică a fost modernizat. Au fost înlocuite echipamentele învechite din cadrul staţiilor de distribuţie şi construit un nou punct principal de distribuţie.

Întregul sistem de iluminare şi semnalizare (pista, căile de rulare, peron) va fi modernizat, conform cerinţelor ICAO, categoria III. Pentru aceste lucrări vor fi cheltuiţi 3 mln euro.

Este important de menţionat că au fost întreprinse toate măsurile pentru ca lucrările de modernizare şi extindere să nu afecteze activitatea operaţională a AIC şi orarul de zboruri, anunță un comunicat al companiei.