Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2015-08-25/avia-invest-companiaadministrator-aic-respecta-cerintzele-contractului-de-concesiune-realiz-nd-in-te-40735.html
Data: Aug 25, 2015 (00:18)

Avia Invest, compania-administrator AIC respectă cerinţele Contractului de Concesiune, realizând în termenii stabiliţi etapele planului de dezvoltare a aeroportului

Directorul general al companiei Avia Invest, Petru Jardan, care administrează aeroportul, a declarat luni la un briefing pentru presă că acum câteva luni, Guvernul a dispus iniţierea unui şir de verificări la AIC, de către mai multe instituţii de stat, inclusiv şi o comisie specială a Ministerului Justiţiei. Acest fapt a fost pe larg mediatizat, fiind declarat la nivelul conducerii ţării. Acum, după câteva luni, suntem solicitaţi de jurnalişti, care se interesează de rezultatele acestor controale. Din partea noastră, vrem să vă comunicăm că am fost deschişi spre colaborare cu organele de control, deşi acest proces ne-a luat mult timp şi efort. După încheierea tuturor verificărilor, au fost făcute concluziile şi întocmite rapoartele, potrivit cărora inspectorii, inclusiv membrii comisiei speciale conduse de Ministrul Justiţiei, V.Grosu, nu au depistat careva încălcări. Ei au constatat că întreprinderea se dezvoltă dinamic, iar compania-administrator Avia Invest gestionează eficient AIC, lărgind în continuu spectrul de servicii şi modernizând aeroportul.

În acelaşi timp, în presă au apărut câteva articole în care jurnaliştii, făcând referire la rezultatele controalelor, s-au axat pe unele cheltuieli efectuate de către Avia Invest, în special pentru susţinerea echipei Milsami. În acest context, considerăm necesar să reamintim că Avia Invest este o companie privată, iar Contractul de Concesiune şi obligaţiunile asumate de companie nu o limitează în îndreptarea resurselor pentru sponsorizare. Astfel, nu poate fi vorba de careva încălcări. Mai mult, susţinerea unei echipe sportive poartă caracter social, astfel este promovat sportul în Republica Moldova, în special fotbalul. Avem toate motivele să fim mândri de performanţele obţinute de echipa susţinută de noi, care a obţinut recent titlul de campioană naţionala şi are acces în turneele europene prestigioase. Pe lângă acestea, Avia Invest, prin sponsorizarea clubului Milsami, susţine 8 echipe de fotbal pentru copii.

Dacă revenim la materialele apărute în presă, în unele dintre ele se atrage atenţia la folosirea, de către compania Avia Invest, a fondurilor din profiturile activităţii sale în procesul de reconstrucţie şi modernizare a AIC. Aici trebuie de precizat că Avia Invest a alocat şi continuă să aloce, în scopurile sus menţionate, fondurile obţinute de la investitori, ceea ce demonstrează rapoartele de audit. Totodată sunt folosite şi fondurile obţinute din profitul de activitate al companiei, ceea ce nu constituie o încălcare a Contractului de Concesiune sau a legislaţiei în general. Din contra, aceasta denotă faptul că Avia Invest foloseşte toate mijloacele obţinute pentru dezvoltarea întreprinderii moldoveneşti şi nu scoate banii din ţară.

La fel, dorim să menţionăm, că transmiterea unei întreprinderi de stat în gestiune privată, prin concesiune, este o practică internaţională şi concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău nu este o excepţie. Dimpotrivă, aceasta a fost o decizie corectă şi necesară. În toţi cei 24 ani de independenţă a ţării, în Aeroportul Chişinău au fost investiţi in jur de 12 mln dolari, în timp ce Avia Invest, în mai puţin de 2 ani, investeşte de 4 ori mai mult. Pentru comparaţie, în anul 2012, Î. S. Aeroportul Internaţional Chişinău a achitat impozite în valoare totala de 38 mln de lei. Totalul de impozite achitate de către Avia Invest, în anul 2014, s-a ridicat la 70 mln lei.