Trimite e-mail | Printeaza
Economie
25.08.2015

Aeroportul Internaţional Chişinău îşi continuă dezvoltarea dinamică

Aeroportul Internaţional Chişinău îşi continuă dezvoltarea dinamică

O dovadă este creşterea fluxului de pasageri şi a operaţiunilor aeriene. Astfel, în primele 7 luni ale anului 2015 a fost înregistrat un număr de 1 254 007 pasageri ceea ce este cu 35% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului precedent. A fost efectuat un număr de 13 086 operaţiuni aeriene, ceea ce este cu 24,6% mai mult comparativ cu aceeaşi perioada a anului 2014. Numărul de pasageri din Rusia, care zboară spre Europa, prin Aeroportul Chişinău, este în creştere activă. În prima jumătate a anului 2015 numărul lor a fost de aproximativ 60 000, cu 160% mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2014.

Creşterea considerabilă a acestor indicatori importanţi a fost remarcată şi de Airports Council International Europe, conform căruia AIC este lider in Europa, la categoria aeroporturilor cu o capacitate de până la 5 milioane pasageri, înregistrând o creştere de 34,28% a numărului de pasageri în 2014, în timp ce creşterea medie în aeroporturile europene din această categorie e de doar 5,4%. Reamintim că AIC a fost desemnat şi “Аeroportul cu cea mai dinamică dezvoltare” dintre ţările CSI.

Succesele obţinute reflectă efecienţa strategiei şi a managementului aplicate de catre “Avia Invest”, compania-administrator al Aeroportului Internaţional Chişinău. AIC a început în plină forţă anul 2015, participând la cele mai importante conferinţe internaţionale de dezvoltare a rutelor aeriene, şi anume: Routes Europe 2015 şi Routes Silk Road 2015, urmând ca în septembrie curent să expună standul la conferinţa World Routes 2015.

De asemenea, Avia Invest duce un şir de negocieri importante cu reprezentanţii companiilor aeriene şi ale aeroporturilor privind posibilitatea extinderii numărului de curse pe AIC. Astfel, va fi mărită frecvenţa zborurilor Chişinău-Moscova (Sheremetyevo), de la începutul iernii 2015/2016. La fel, compania „Pobeda” s-a arătat interesată să opereze cursa Chişinău–Moscova, pe aeroportul Vnukovo. În acelaşi timp, mai mulţi operatori europeni, printre care şi cunoscuta companie spaniolă „Vueling Airlines”, analizează posibilitatea lansării unor rute noi pe AIC.

Datorită politicii atractive de stimulare a companiilor aeriene, promovată de către “Avia Invest”, s-a reuşit atragerea a unor operatori noi ca LOT Polish Airlines, VIM Avia, Aegean Airlines şi Ural Airlines. Urmează ca şi cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa Centrală şi de Est, Wizz Air, să opereze la Chişinău noi zboruri spre Bologna Guglielmo Marconi, din 30 septembrie şi Londra Luton Airport, din 27 octombrie. De asemenea, compania Volotea va opera cursa Chişinău-Verona începând cu 18 decembrie a.c. De menţionat este şi transportatorul naţional Air Moldova, care a început zborurile către 4 direcţii noi precum Tivat, Madrid, Viena şi Moscova (Sheremetyevo).

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus