Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
13.08.2015

Medici de la Centrul Mamei şi Copilului, condamnaţi pentru malpraxis

Medici de la Centrul Mamei şi Copilului, condamnaţi pentru malpraxis

Doi ginecologi-obstetricieni, moaşa-şefă şi şefa de studii la Catedra obstetrică şi ginecologie din cadrul Centrului Mamei şi Copilului au compărut azi pe banca acuzaţilor pentru a-şi afla pedepsele pentru încălcarea din neglijenţă a regulilor şi metodelor de acordare a asistenţei medicale.

Potrivit celor constatate în cadrul urmăririi penale, în octombrie 2011, primind naşterea unei gravide, învinuiţii nu ar fi monitorizat corespunzător evoluţia travaliului, nu au depistat instalarea suferinţei acute fetale şi starea gravă a fătului şi au aplicat cu întîrziere procedeele de resuscitare a nou-născutului. În rezultatul inacţiunilor medicilor, a avut loc lezarea cerebrală definitivă a copilului nou-născut, care a suferit ''asfixie obstetricală gravă" şi a cauzat invalidizarea ulterioară a acestuia. La începutul acestui an, copilul a decedat.

Pentru elucidarea celor întîmplate procurorii au efectuat o serie de acţiuni de urmărire penală şi au dispus efectuarea expertizei medico-legale, însă iniţial, în concluzia Centrului de Medicină Legală de la Chişinău se arăta că nu există culpa medicilor în acest caz. Procurorii au dispus efectuarea expertizei medico-legale de către Institutul Naţional de Medicină  Legală din Bucureşti, care a apreciat că evoluţia travaliului nu a fost monitorizată corespunzător de către medici şi ar fi putut fi eventual corectată prin efectuarea operaţiei cezariene. Dosarul a fost remis instanţei de judecată în octombrie 2013.

Prin sentinţa pronunţată astăzi de Judecătoria Botanica, medicul de gardă (medic-obstetrician) a fost achitat, iar ceilalţi trei medici au fost condamnaţi la cîte 2 ani închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepselor pe un termen de probă de 2 ani şi privarea de dreptul de a practica medicina timp de 4 ani.

Chiar dacă vinovăţia inculpaţilor a fost constatată de instanţă, procurorii anunţă că vor contesta achitarea medicului-obstetrician de gardă în secţia respectivă, precum şi vor solicita aplicarea unor pedepse mai aspre pentru ceilalţi trei medici inculpaţi, anunță Serviciul de presă al Procuraturii Generale.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus