Trimite e-mail | Printeaza
Economie
10.08.2015

Experții IPRE: „Agricultorii nu vor fi ajutați, iar statul va suporta pierdeti de sute de milioane de pe urma Pachetului Agricol votat în Parlament”

Experții IPRE: „Agricultorii nu vor fi ajutați, iar statul va suporta pierdeti de sute de milioane de pe urma Pachetului Agricol votat în Parlament”

Bugetul de stat va suporta pierderi colosale de pe urma punerii în aplicare a Pachetului Agricol votat recent în Parlament și nu-i va ajuta aproape deloc pe agricultori. Este una dintre concluziile experților de la Institutul de Politici și Reforme Europene, care au elaborat o Notă Analitică pe marginea noului pachet de legi.

Experţii consideră că acesta este populist, încalcă principiile economiei de piaţă şi contravine realităţii economice cu care se confruntă statul. Conform estimărilor  IPRE, pierderile statului s-ar putea ridica la peste 200 milioane de lei în decursul a trei ani. „În condiţiile scăderii veniturilor bugetare, oferirea facilităţilor fiscale nu poate fi justificată și gaura nou creată în buget va trebui să fie acoperită din contul celorlalţi cetăţeni”, se mai spune în nota analitică a institutului.

O altă problemă majoră a pachetului agricol, este distorsiunea pe care prevederile acestor legi o vor cauza pe piaţă serviciilor financiare.  „Pe lângă promovarea unui comportament preferenţial faţă de un grup de agenţi economici, introducerea creditului agricol doar pentru sistemul bancar, fără ca acesta să fie valabil şi pe segmentul organizaţiilor de microfinanţare, dă dovadă de atitudinea părtinitoare a Parlamentului față de bănci”, afirmă experții.

În concluzie, ei susțin că dacă Guvernul nu va elabora un mecanism eficient şi funcţional, care să acopere toate pierderile suportate de bănci în procesul de acordare a creditului agricol, se va atinge obiectivul exact invers celui intenţionat: băncile vor înceta definitiv să finanţeze agricultorii.

Drept soluții de alternativă, IPRE propune crearea unui fond de garanție pentru agricultori, oferirea subvenţiilor directe la plata dobânzii pentru agricultorii care accesează credite pentru irigare, precum și punerea în aplicare a programelor existente.

Vedeți nota analitică a IPRE privind Pachetul Agricol la acest link: http://ipre.md/nota-analitica-pachetul-agricol/

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus