Trimite e-mail | Printeaza
Economie
10.08.2015

BERD este cel mai mare investitor instituţional în Moldova, cu un portofoliu de aproape 1 miliard de euro şi peste 100 proiecte finanţate în diverse domenii

BERD este cel mai mare investitor instituţional în Moldova, cu un portofoliu de aproape 1 miliard de euro şi peste 100 proiecte finanţate în diverse domenii

Prim-ministrul Valeriu Streleţ a avut astăzi o întrevedere cu Şefa Biroului local al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Julia Otto. În cadrul întrevederii au fost abordate aspectele principale ale activităţii BERD în ţara noastră şi trasate obiectivele de colaborare pentru următoarea perioadă, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.
 
Prim-ministrul a exprimat interesul Guvernului pentru impulsionarea relaţiilor cu BERD. „Cunosc bine proiectele susţinute de instituţia Dumneavoastră în Republica Moldova, inclusiv din experienţa parlamentară. Apreciem înalt relaţiile cu BERD şi pledăm pentru o colaborare constructivă, în vederea realizării obiectivelor comune într-o manieră dinamică şi eficientă”, a spus Valeriu Streleţ.
 
La rândul său, Julia Otto a exprimat disponibilitatea BERD pentru dezvoltarea relaţiilor pe toate dimensiunile de cooperare. „Strategia noastră pentru Republica Moldova pe anii 2014 – 2017 prevede câteva direcţii prioritare, printre care: dezvoltarea sectorului privat; facilitarea accesului la finanţare a întreprinderilor mici şi mijlocii; implementarea Acordului privind crearea Zonei de Liber Schimb cu UE (DCFTA), precum şi atragerea investiţiilor în economia Republicii Moldova. Suntem dispuşi să ajutăm autorităţile moldoveneşti, prin acordarea expertizei şi asistenţei financiare, pentru asigurarea unui climat de afaceri favorabil şi crearea infrastructurii necesare în acest scop”, a precizat  Julia Otto.
 
Părţile au discutat despre realizarea obiectivelor Memorandumului pentru îmbunătăţirea climatului investiţional şi iniţiativa de consolidare a bunei guvernări, semnat de Guvernul RM și BERD în anul 2014. În acest context, s-a vorbit despre necesitatea urgentării aplicării în practică a proiectului Ombudsmanului pentru Mediul de Afaceri.
 
Un al subiect al discuţiei l-a constituit  activitatea Consiliului Economic al Prim-ministrului, al cărui Secretariat este finanţat cu sprijinul BERD. Premierul Valeriu Streleţ s-a pronunţat pentru extinderea acestei platforme de dialog şi implicarea mai largă a factorilor interesaţi în procesul de comunicare şi consultare a politicilor economice promovate de Guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus