Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2015-08-06/sa-moldovagaz-nu-vrea-sa-reduca-tarifele-40580.html
Data: Aug 6, 2015 (23:57)

SA „Moldovagaz” nu vrea să reducă tarifele

SA „Moldovagaz” exprimă îngrijorarea faţă de campania desfăşurată în mass-media cu scopul de a abroga tarifele la gazele naturale adoptate de ANRE la 18 iulie 2015.

În acest timp SA „Moldovagaz” şi întreprinderile sale afiliate au acumulat pierderi de circa 3,9 mlrd. lei, iar datoria faţă de SAP „Gazprom” (fără regiunea din Stânga Nistrului) pentru perioada 2011 – 1 semestru 2015 atinge cifra de 454,9 mln. dolari SUA.
Luarea de către ANRE a unei hotărâri de abrogare sau de suspendare a acţiunii noilor tarife reglementate la gazele naturale va cauza daune considerabile, înrăutăţind brusc situaţia financiară a întreprinderilor din ramura gazelor şi va majora şi mai mult datoria faţă de SAP „Gazprom”. Ca rezultat, va spori riscul de întrerupere a aprovizionării stabile cu gaze naturale în perioada rece a anului 2015.

În cazul în care SA „Moldovagaz” va pierde posibilitatea de stingere a datoriei pentru gazele naturale furnizate, conform prevederilor contractuale SAP „Gazprom” va putea sa micşoreze, iar ulterior să stopeze în totalitate furnizarea gazelor naturale, fapt de care SAP „Gazprom” ne-a informat în februarie 2015.

Ţinând cont de circumstanţele menţionate mai sus, anularea sau suspendarea tarifelor reglementate poate cauza revizuirea relaţiilor contractuale de către SAP „Gazprom” pentru furnizarea gazelor naturale Republicii Moldova în anul 2016, invocând inclusiv datoria acumulată.

Întreprinderea SA „Moldovagaz” a emis un comunicat de presă, în care face un apel către consumatorii de gaze naturale, solicitându-le respectos să ia o atitudine înţelegătoare faţă de Hotărârea ANRE de majorare a tarifelor la gazele naturale şi să nu contribuie la exacerbarea situaţiei deja dificile de pe piaţa de gaze naturale din ţară.