Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2015-08-06/cinci-companii-petroliere-au-anuntzat-anre-despre-diminuarea-pre-urilor-cu-amanuntul-la-unele-tipuri-40577.html
Data: Aug 6, 2015 (23:15)

Cinci companii petroliere au anunţat ANRE despre diminuarea prețurilor cu amănuntul la unele tipuri de carburanți

Potrivit notificărilor prezentate Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) de către cinci companii petroliere, patru dintre care sunt importatoare de carburanţi, acestea au diminuat, începând cu 4 august, preţurile de comercializare cu amănuntul a motorinei și a gazului lichefiat în mediu cu 23 bani/litrul și, respectiv, cu 10 bani/litrul, faţă de preţul mediu aplicat în luna iulie 2015, când a avut loc ultima modificare a acestor preţuri în anul curent. Totodată, una din cele cinci companii a anunțat despre reducerea preţului de comercializare cu amănuntul a benzinei cu 10 bani/litrul.

Astfel, preţul mediu al motorinei comercializat de cele patru companii a scăzut de la 16,3 lei per litru la 16,07 lei, iar prețul mediu al gazului lichefiat – de la 9,47 lei per litru la 9,37 lei per litru. Preţul mediu al benzinei comercializat de compania care a anunțat ieftinirea acestea s-a redus de la 18,27 lei per litru la 18,17 lei per litru.

Potrivit calculelor prezentate de cele cinci companii, reducerea preţurilor de comercializare cu amănuntul a motorinei și gazului lichefiat este cauzată de diminuarea prețurilor de achiziţie a acestor tipuri de carburanți.

Potrivit legislației în vigoare, preţurile cu amănuntul la benzină, motorină și gazul lichefiat sunt stabilite de către agenţii economici care activează pe această piaţă în conformitate cu Metodologia formării şi aplicării preţurilor la produsele petroliere, aprobată de ANRE. Aceste preţuri se stabilesc reieşind din preţurile de vânzare cu ridicata şi din cheltuielile aferente activităţii de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere, aplicându-se o rată de rentabilitate de până la 10 la sută, prevăzută de metodologia menționată.