Trimite e-mail | Printeaza
Social
30.07.2015

A fost aprobat mecanismul regresiv de aplicare a adaosului comercial pentru medicamente

A fost aprobat mecanismul regresiv de aplicare a adaosului comercial pentru medicamente

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat în a doua lectură proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la activitatea farmaceutică, inițiativă legislativă a unui grup de deputați din fracțiunea parlamentară a Partidului Comuniștilor.

Prin modificările aprobate a fost stabilit un mecanism regresiv de aplicare a adaosului comercial pentru medicamente. Astfel, au fost stabilite cinci categorii de prețuri față de care se va stabili un adaos comercial diferențiat. Legea va fi aplicată în două etape: prima de la 1 octombrie 2015 și va fi aplicat adaosul comercial diferențiat pentru depozite și a doua etapă începînd cu 1 aprilie 2016, cînd va fi aplicat mecanismul și față de farmacii. La prima etapă, prețurile ar urma să scadă în mediu cu 4,35 %, iar la cea de-a doua etapă cu 9,65 %.

Diminuarea prețurilor prin aplicarea acestui mecanism va fi posibilă în mare parte în cazul în care Guvernul și Banca Națională a Moldovei vor asigura stabilitatea cursului monedei naționale în raport cu valutele străine.

Un alt aspect al inițiativei aprobate ține de excluderea rentabilității de 15% pentru producătorii autohtoni, fapt ce va permite stimularea dezvoltării industriei farmaceutice autohtone și în consecință va contribui la consolidarea securității farmaceutice a țării, anunță Comisia protecție socială, sănătate și familie a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus