Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2015-07-27/instantza-de-judecata-a-confirmat-temeinicia-cererii-anre-privind-retragerea-licentzelor-de-activita-40475.html
Data: Jul 27, 2015 (15:10)

Instanţa de judecată a confirmat temeinicia cererii ANRE privind retragerea licenţelor de activitate a companiei petroliere „Agrocom Oil”

Judecătoria sect. Râşcani a emis o hotărâre prin care a confirmat legalitatea cererii Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) privind retragerea licenţelor deţinute de SRL „Agrocom Oil” şi a retras licenţele respective: una pentru comercializarea cu amănuntul a benzinei şi motorinei şi a doua - pentru comercializarea cu amănuntul a gazului lichefiat la staţiile de alimentare.

Cauzele principale ale aplicării acestei sancţiuni sunt prezentarea documentelor neautentice la obținerea licențelor de către SRL ”Agrocom Oil” şi neexecutarea de către compania respectivă a prescripţiilor ANRE privind prezentarea documentelor necesare pentru extinderea sferei de desfăşurare a activităţii licenţiate pentru comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere la staţiile de alimentare. Încălcările comise de SRL ”Agrocom Oil” reprezintă temei legal pentru retragerea licențelor, expres prevăzut la art. 141 alin. (2) lit. d) şi lit. g) al Legii nr. 461 din 30.07.2001 privind piața produselor petroliere și la art. 21 alin. (2) lit. c) şi lit. f) al Legii nr. 451 din 30.07.2001 privind reglementarea prin licențiere a activității de întreprinzător .

Pentru a obține licență pentru desfășurarea activităţii la şapte stații PECO ipotecate, SRL „Agrocom Oil” a prezentat ANRE un acord al creditorului ipotecar BC „Comerţbanc” SA cu nr. 07/1357/1 din 17.11.2014, prin care aceasta își exprimă acordul privind darea în locațiune a stațiilor de alimentare a automobilelor de către SRL ”M.A.V.- ENERG”.  Ulterior, ANRE a constatat că dreptul ipotecar asupra staţiilor de alimentare la care desfășoară activitatea SRL „Agrocom Oil” a fost cesionat de către BC „Comerţbanc” SA către SRL ”Invest Petrol” prin contractul de cesiune a creanței din 16.04.2014, ceea ce înseamnă că banca respectivă nu putea să-și dea acordul privind darea în locațiune a unor imobile, asupra cărora nu are nici un drept, dreptul de creanță asupra stațiilor PECO fiind cesionat. Acest fapt a fost confirmat de BC „Comerţbanc” SA în scrisoarea sa nr. 07/1299 din 09.06.2015,  în care aceasta a informat ANRE că nu a eliberat un atare acord privind transmiterea în locațiune a bunurilor ipotecate de către ”M.A.V. - Energ” S.R.L.   

Hotărârea Judecătoriei sect. Râşcani este cu drept de atac în ordine de apel în Curtea de Apel Chişinău în termen de 30 de zile de la data pronunţării dispozitivului hotărârii primei instanţe de judecată.

ANRE precizează că SRL ”Agrocom Oil” a obţinut licenţa pentru comercializarea cu amănuntul a benzinei şi motorinei la staţiile de alimentare la 16.05.2014, iar licenţa pentru comercializarea cu amănuntul a gazului lichefiat la staţiile de alimentare la 19 iunie 2014, anunță Serviciul de presă al ANRE.