Trimite e-mail | Printeaza
Politic
24.07.2015

Maia Sandu le-a spus liderilor coaliției proeuropene formate din trei partide că procurorul general și șeful băncii naționale trebuie să demisioneze

 Maia Sandu le-a spus liderilor coaliției proeuropene formate din trei partide că procurorul general și șeful băncii naționale trebuie să demisioneze

Ministrul educației din Republica Moldova, Maia Sandu, cere demiterea șefului băncii naționale și a procurorului general pentru a accepta funcția de prim-ministru, relatează vineri Reuters, citând surse politice.

Maia Sandu, în vârstă de 43 de ani, fost economist la Banca Mondială și ministru al educației în ultimii trei ani, a fost nominalizată joi de coaliția proeuropeană pentru postul de șefă a unui guvern care să aprofundeze integrarea europeană.

Fosta republică sovietică de 3,5 milioane de locuitori, aflată între Ucraina și România, este într-o situație de agitație politică după ce un miliard de dolari a dispărut din sistemul bancar, iar premierul Chiril Gaburici a demisionat în iunie după numai 100 de zile în funcție.

Surse politice au declarat că Maia Sandu le-a spus liderilor coaliției proeuropene formate din trei partide că procurorul general Corneliu Gurin și șeful băncii naționale, Dorin Drăguțanu, trebuie să demisioneze.

'Condițiile lui Sandu au fost discutate fără succes timp de patru ore vineri cu cei trei lideri politici', a declarat o sursă, adăugând că ea dorește ca un cetățean american să preia șefia băncii naționale.

Condițiile puse de ea ar putea să creeze diviziuni în cadrul coaliției proeuropene formate din Partidul Liberal Democrat al fostului prim-ministru Vlad Filat, Partidul Democrat și Partidul Liberal.

Instabilitatea politică a blocat un acord cu Fondul Monetar Internațional (FMI) asupra unui nou program de împrumut, ceea ce a dus la blocarea unui sprijin bugetar vital de la UE pentru a ajuta R. Moldova să iasă dintr-o criză financiară acută, comentează Reuters.

Cu numai 52 de mandate în parlamentul de 101 locuri, cele trei partide proeuropene dispun de o majoritate fragilă într-o țară în care o proporție considerabilă a populației este vorbitoare de limba rusă, iar mulți dintre cetățeni sunt favorabili unor legături economice mai strânse cu Moscova.

Republica Moldova se află pe un curs proeuropean din 2009, în ciuda faptului că se bazează pe resursele energetice ale Rusiei și a faptului că are în granițele sale o regiune separatistă prorusă numită Transnistria.

Dar turbulențele economice din Rusia, principalul partener comercial al R.Moldova, au afectat ritmul de dezvoltare al țării. De asemenea, implicarea Rusiei în conflictul separatist din Ucraina a provocat a provocat noi preocupări pentru liderii proeuropeni ai R. Moldova, notează Reuters. Agerpres

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus