Trimite e-mail | Printeaza
Politic
23.07.2015

Acordul de constituire a noii alianţe de guvernare a fost semnat de către liderii PLDM, PD şi PL

Acordul de constituire a noii alianţe de guvernare a fost semnat de către liderii PLDM, PD şi PL

Liderii partidelor proeuropene de la Chișinău au semnat joi acordul de constituire a noii coaliții de guvernare în Republica Moldova - Alianța pentru Integrare Europeană-3. Acordul a fost semnat de Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat (PLDM), Marian Lupu, președintele Partidului Democrat (PD), și de Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal (PL).

După semnare, preşedintele PLDM, Vlad Filat a declarat că acest moment a fost aşteptat de întreaga societate.

„Acordul pentru crearea alianţei de guvernare vine să asigure o majoritate parlamentară şi suport politic guvernului ce urmează să facă faţă tuturor provocărilor cu care se confruntă ţara ", a spus
Vlad Filat.

„Obiectivul nostru reiese în modul cel mai direct din năzuinţele oamenilor. Avem nevoie să implementăm reforme, dar într-o manieră responsabilă. Să îmbunătăţim relaţiile cu partenerii de dezvoltare, să obţinem rezultate palpabile în lupta împotriva corupţiei. Am convenit că vom realiza o reformă profundă a instituţiilor de drept, pentru ca justiţia să fie scoasă de sub controlul politicului. Avem determinarea necesară şi avem asigurat sprijinul partenerilor de dezvoltare, al UE, al SUA", a subliniat Vlad Filat.

Liderul PLDM a mulţumit colegilor din partidele constituante a alianţei pentru atitudinea constructivă din cadrul negocierilor.

„Vreau, în primul rând, să mulţumesc cetăţenilor care au investit cu încredere, prin vot, partidele semnatare al acordului de constituire al AIE. În acelaşi rând, le mulţumesc colegilor din PD şi PL pentru atitudine şi responsabilitate. Vreau să-mi exprim încrederea că acest acord este un angajament ferm asumat în faţa cetăţenilor", a spus liderul PLDM.

Preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu, a declarat că negocierile au finalizat.  „Am consemnat finalizarea negocierilor prin parafarea Acordului de constituire a AIE 3. Ceea ce ne aşteaptă este desemnarea Guvernului. Pe parcursul zilei de miercuri, ne vom întâlni şi vom discuta asupra componenţei nominale a cabinetului de miniştri, după care vom consulta şeful statului. Pot să dau asigurări că Guvernul va fi învestit într-un termen scurt, după cum ne-am propus iniţial”, a declarat Marian Lupu.

Mihai Ghimpu, Președintele PL, a accentuat că semnarea acestui Acord și refacerea AIE înseamnă continuarea cursului European, iar implementarea reformelor vor apropia integrarea europeană și națională a Republicii Moldova.

Mihai Ghimpu a menționat și câteva din principalele priorități ale Alianței:  „Problemele principale ale acestei Alianțe, AIE-3 , rămân a fi:

-  Eradicare efectivă a corupției prin depolitizarea instituțiilor de drept, sectorului justiției și instituțiilor independente cu subordonare parlamentară cu atribuții de supraveghere, reglementare, control și exercitare a legalității. Ne bucurăm că am reușit cu ajutorul partenerilor UE să  facem posibilă delegarea unei misiuni UE în domeniul justiției, ceea ce înseamnă inclusiv monitorizarea activității nu doar a ministerelor, ci și a organelor de drept;

- Creșterea economică, fără de care nu putem rezolva problemele sociale - pensii, salarii, locuri de muncă;  

-  Eradicarea sărăciei și creșterea nivelului de trai al cetățenilor.”

Dânsul a mai accentuat că „în ceea ce privește criza din sistemul bancar, ne-am propus monitorizarea foarte atentă a organelor de drept prin mecanismul funcției de control al Parlamentului  în găsirea miliardului furat, persoanelor implicate și tragerea la răspundere a persoanelor vinovate.”

Totodată liderul liberalilor a îndemnat funcționarii și membrii guvernului „să se apuce de treabă”, îndemnându-i să „uite de plăcerea de ieri”.

„Toți cei care nu își fac corect munca vor fi rugați să plece! Stimat guvern, ori guvernăm, ori demisionăm!”, a mai precizat  Mihai Ghimpu.

De asemenea, cei trei lideri de partid au semnat şi un document adiţional, care prevede demararea procedurii de organizare a referendumului constituţional, prin depunerea unei sesizări la Curtea Constituţională.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus