Trimite e-mail | Printeaza
Economie
22.07.2015

A fost lansat cel de-al treilea apel al Programului de granturi post-investiţionale „Managementul durabil al terenurilor”

A fost lansat cel de-al treilea apel al Programului de granturi post-investiţionale „Managementul durabil al terenurilor”

Marți, 21 iulie 2015, în cadrul conferinței de presă dedicată lansării celui de-al treilea apel al Programului de granturi post-investiționale ”Managementul durabil al terenurilor”, a fost prezentată procedura de participare la Program precum și detaliile tehnice despre procesul de depunere a dosarelor.

Este de menționat faptul că, două instituții de stat, Ministerul Agriculturii și Ministerul Mediului și-au unit eforturile întru realizarea programului de granturi ”Managementul durabil al terenurilor” care permite producătorilor agricultori să-și compenseze cheltuielile pentru procurarea de echipamente şi utilaje agricole performante menite să asigure implementarea tehnologiilor de conservare a solurilor, precum și pentru implementarea practicilor fito-ameliorative, hidrologice, anti-erozionale, agro-forestiere și silvo-pastorale de management durabil al terenurilor.

Directorul AIPA, Petru Maleru a venit cu o descriere amănunțită a procedurii de participare precum și cu detalii tehnice privind buna desfășurare a Programului sus menționat. Astfel, granturile  vor constitui 50% din investiția totală, dar nu mai mult de 20 mii dolari SUA. Eligibile programului sunt următoarele măsuri de protecţie şi ameliorare a solurilor: tehnologiile No-till și Strip-Till, fâșiile vegetative de filtrare, cultivarea pe contur, managementul integrat al dăunătorilor, perdele forestiere de protecție, măsuri agro-forestiere, măsuri hidrotehnice, sisteme de captare a apei de ploaie, etc.

Fermierii vor primi granturi doar pentruutilaje și mașini agricole noi, procurate începând cu 1 noiembrie 2014, anul producerii începând cu 2013. Vor fi considerate eligibile pentru finanțare practicile de management durabil al terenurilor, implementate după data de 1 noiembrie 2014.

Data limită a depunerii dosarelor  31 decembrie 2015. Toată  informația necesară pentru aplicare este plasată pe paginile-web www.aipa.gov.md, www.capmu.md.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus