Trimite e-mail | Printeaza
Economie
16.07.2015

”Pachetul agricol”, înregistrat în Parlament

 ”Pachetul agricol”, înregistrat în Parlament

Proiectele legislative de dezvoltare a agriculturii și de susținere a producătorilor agricoli autohtoni, elaborate de Comisia specială parlamentară, au fost înregistrate în Parlament.

Astăzi a avut loc ultima ședință a Comisiei speciale pentru elaborarea și aprobarea de către Parlamentul Republicii Moldova a pachetului de modificări legislative în vederea susținerii agricultorilor, în cadrul căreia deputații au semnat ”pachetul agricol”.

Speakerul Andrian Candu a menționat că proiectele de acte normative, elaborate de Comisie ținând cont de propunerile agricultorilor, vor fi discutate săptămâna viitoare în cadrul comisiilor și a ședinței plenare a Parlamentului.

”Săptămâna viitoare întreg «pachetul agricol» se va regăsi pe agenda Parlamentului pentru a fi votat în prima lectura, sper de către deputații din toate fracțiunile parlamentare. Astfel vom depăși o primă etapă din promisiunile făcute agricultorilor”, a declarat Președintele Parlamentului.

Potrivit Speakerului, Comisia își va relua activitatea în toamnă pentru a elabora proiectele de legi referitoare la majorarea Fondului de subvenționare în agricultură și crearea unui mecanism de creditare profitabilă pentru agricultori. ”Sunt optimist în găsirea unor soluții pentru aceste două probleme. Proiectul de lege cu privire la creditul agricol a fost elaborat și urmează a fi discutat cu instituțiile financiare și bancare, iar majorarea Fondului de subvenționare se poate face prin rectificarea bugetului de stat, odată cu învestirea noului Guvern”, a menționat Andrian Candu.

”Pachetul agricol” vine cu soluții pentru 5 dintre problemele identificate de agricultori împreună cu autorități. Un prim proiect de lege instituie, începând cu 1 ianuarie 2015, cota 0 la plata impozitului pe venit, pe un termen de 3 perioade fiscale consecutive, cu condiția reinvestirii profitului în agricultură, precum şi pentru procurarea resurselor necesare producerii agricole.

Cel de-al doilea proiect propune modificarea metodologiei formării prețurilor la produsele petroliere și reglementează dreptul de import al motorinei de către agricultori pentru consum propriu. Potrivit noilor prevederi, aflate în corespundere cu practica europeană, prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale se vor calcula având ca punct de reper valoarea cotațiilor medii Plattʼs FOB MED, recalculată în moneda națională. La respectiva valoare vor fi adăugate costurile primare de tranzacționare aferente operațiunii de import, cota accizelor, a TVA, precum și marja comercială specifică, stabilită anual de ANRE, care cuprinde valoarea cheltuielilor și a pierderilor înregistrate la comercializarea produselor petroliere.

Al treilea proiect propune modificarea cadrului juridic pentru a asigura participarea reprezentanților asociațiilor de profil, inclusiv ramurale, a producătorilor agricoli în consiliile de observatori care să monitorizeze alocarea fondurilor agricole, inclusiv pentru proiectele naționale în agricultură. Această prevedere va asigura lupta cu fenomenul de corupție și monopol în gestionarea și administrarea resurselor financiare oferite prin programe naționale și de asistență externă în domeniul agricol.

Un alt proiect de lege reglementează introducerea unor norme de reglementare care să combată întârzierea plăților în tranzacțiile comerciale a produselor alimentare. La propunerea agricultorilor, proiectul de lege elaborat prevede că termenul de plată pentru produsele agroalimentare ușor perisabile nu poate fi mai mare de 30 zile calendaristice, din momentul livrării produselor agricole de către furnizori.

Parlamentarii mai propun aplicarea unor măsuri de salvgardare la importul unor produse, pentru a proteja producătorul local.

Reprezentanții producătorilor agricoli au salutat elaborarea ”pachetului agricol” și decizia deputaților de a vota săptămâna viitoare în prima lectură respectivele proiecte de legi.

”Parlamentul a dat un exemplu clar că și în Republica Moldova societatea civilă poate colabora cu autoritățile. Le mulțumim deputaților pentru efortul depus, chiar dacă mai este loc pentru îmbunătățirea cadrului legal. Important este ca fermierii să aibă condiții bune de activitate, iar, cu sprijinul Parlamentului, să le asigurăm și cadrul de dezvoltare”, a menționat Valeriu Cosarciuc, Președintele Federației Naționale a Fermierilor.

Săptămâna viitoare, Comisia specială pentru elaborarea și aprobarea de către Parlamentul Republicii Moldova a pachetului de modificări legislative în vederea susținerii agricultorilor va prezenta în plenul Parlamentului raportul de activitate.

Comisia specială pentru elaborarea și aprobarea de către Parlamentul Republicii Moldova a pachetului de modificări legislative în vederea susținerii agricultorilor a fost creată la inițiativa Speakerului Andrian Candu, prin Hotărârea Parlamentului nr. 103 din 21 mai 2015. Comisia, constituită din 10 deputați din toate fracțiunile parlamentare, urma să propună, pe parcursul lunii iulie 2015, proiecte legislative în vederea dezvoltării agriculturii și susținerii producătorilor agricoli autohtoni, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus