Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2015-07-14/problema-deconectarii-consumatorilor-de-la-energia-electrica-in-ajunul-zilelor-de-odihna-a-devenit-o-40353.html
Data: Jul 14, 2015 (20:06)

Problema deconectării consumatorilor de la energia electrică în ajunul zilelor de odihnă a devenit obiectul unei interpelări parlamentare către ANRE

Problema deconectării consumatorilor casnici de la sursa de energie electrică în ajunul zilelor de odihnă a devenit obiectul unei interpelări a deputaţilor Comisiei Parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Reacţia deputaţilor vine în urma numeroaselor semnale din partea consumatorilor de rînd, care, fiind lipsiţi de electricitate în zilele de joi sau vineri ori în preajma unor sărbători, nu  pot soluţiona această problemă în mod operativ, astfel fiind afectate în special familiile cu copii, persoanele cu dizabilităţi, oamenii în etate.

Prin urmare, deputaţii Comisiei de profil au adresat o Scrisoare deschisă  către Consiliul de Administrare al ANRE, în care, ţinînd cont de competenţele şi funcţiile acesteia, solicită examinarea posibilităţii revizuirii reglementărilor ce vizează relaţia furnizorilor cu consumatorii casnici, prin introducerea  interdicţiei de a deconecta  consumatorii la finele săptămînii în zilele de joi şi vineri sau în ajunul sărbătorilor, lăsînd aceste zile pentru soluţionarea neînţelegerilor.  

„Sistemul relaţiilor care ar trebui să se bazeze pe principii de reciprocitate între furnizorii de energie electrică, termică şi gaze, pe de o parte, şi consumatorii casnici, pe de altă parte, ţine cont în mare parte doar de interesele economice ale furnizorilor. În special, acest lucru se referă la modul de aplicare a măsurilor punitive sub fromă de deconectare a consumatorilor în baza invocării diferitelor motive, care în opinia noastră ar trebui să fie tratate ca fiind ultima soluţie. Fără a pune la îndoială dreptul general al furnizorilor la aceste măsuri, Comisia consideră că acestea trebuie reglementate inclusiv din perspectiva intereselor consumatorilor. Procesele de deconectare şi reconectare trebuie să ofere posibilitate consumatorilor să-şi clarifice relaţia cu furnizorii într-un termen cît mai scurt, prin excluderea practicii de a lăsa familiile în zilele de odihnă fără surse energetice”, au argumentat deputaţii Comisiei Parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie.

De asemenea, deputaţii Comisiei de profil consideră necesară revizuirea costurilor  pentru reconectare a instalaţiilor electrice  ale consumatorilor casnici, pornind de la cheltuielile reale de reconectare a furnizorilor de energie electrică.