Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2015-07-14/in-republica-moldova-vor-fi-create-centre-de-excelentza-in-invatzam-ntul-profesional-tehnic-40352.html
Data: Jul 14, 2015 (20:12)

În Republica Moldova vor fi create Centre de excelenţă în învăţământul profesional tehnic

O decizie în acest sens a fost aprobată în cadrul şedinţei Cabinetului de miniştri. Documentul prevede formarea Centrelor de excelenţă în domenii prioritare ale economiei naţionale, prin reorganizarea unor instituții de învățământ profesional tehnic.

Astfel, la etapa iniţială vor fi constituite cinci Centre de excelenţă în învăţământul profesional tehnic în domenii precum: construcţii, transporturi, servicii şi prelucrarea alimentelor, informatică şi tehnologii informaţionale, industrie uşoară.

Această decizie se înscrie în şirul de măsuri pentru realizarea Planului de acţiuni pentru implementarea Strategiei de dezvoltare a învăţământului profesional tehnic, conform căruia până în anul 2016 urmează a fi instituite zece Centre de excelenţă pe zece domenii prioritare ale economiei naţionale.

Acţiunea va contribui la raţionalizarea mijloacelor financiare prin redistribuirea acestora în conformitate cu programele de formare profesională orientate spre performanţe şi nu pe întreţinerea unor infrastructuri, care nu pot face faţă cerinţelor minime de pregătire a forţei de muncă calificată.

Centrele de excelență sunt instituții specializate în  diverse domenii ale economiei naționale, având atribuții de dezvoltare a capacităților sectorului de învățământ profesional tehnic, în vederea racordării acestuia la cerințele pieței și la procesele de aplicare a inovațiilor didactice și tehnologice.