Trimite e-mail | Printeaza
Economie
14.07.2015

Cinci companii importatoare de produse petroliere anunţă noi scumpiri a preţurilor la benzină

Cinci companii importatoare de produse petroliere anunţă noi scumpiri a preţurilor la benzină

Potrivit notificărilor prezentate Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) de către cinici companii importatoare de produse petroliere, acestea majorează, începând cu 12-13 iulie curent, preţurile de comercializare cu amănuntul a benzinei în mediu cu 3,7% sau cu 65 bani/litrul, faţă de preţul mediu aplicat în luna iunie 2015. Acest preţ va ajunge în mediu la 18,3 lei per litru.

Companiile respective invocă drept cauze a scumpirii benzinei majorarea cotațiilor PLATT'S la produsele petroliere şi a preţurilor de achiziţie a acestora, precum și continuarea deprecierii cursului oficial și comercial al monedei naționale față de dolarul SUA.

Conform datelor statistice, evoluția cotațiilor PLATT'S la benzină este în continuă creștere. În perioada ianuarie - iunie 2015 cotațiile medii la benzină au crescut cu 48,1%, iar față de luna februarie, când au avut loc penultimele modificări de prețuri în anul curent, nivelul cotațiilor a sporit cu 21%. Corespunzător, s-au ridicat şi prețurile de achiziţie a benzinei. În comparaţie cu luna ianuarie 2015, prețul de import al unei tone de benzină a sporit, în dolari SUA, cu 38,2% (de la 524$/tona până la 724$/tona), iar în lei moldoveneşti - cu 52,4% (de la 8772 lei/tona până la 13370 lei/tona). În raport cu luna februarie 2015, prețul de achiziţie al benzinei, în dolari SUA, s-a majorat cu 23,5%, iar în lei moldoveneşti - cu 20%.

În perioada 1-12 iulie curent, prețul de achiziție a benzinei a crescut, față de media înregistrată în luna iunie, cu 488 lei/tona. Totodată, la începutul lunii iulie leul moldovenesc s-a depreciat în raport cu dolarul SUA, față de luna iunie, cu 3,04%, iar față de luna ianuarie cu 14,3%.

Datele ANRE arată că aceasta este a şasea modificare a prețurilor de comercializare cu amănuntul a benzinei în anul 2015. Pe parcursul lunii ianuarie prețurile la benzină s-au  diminuat, faţă de luna anterioară, de trei ori succesiv în mediu cu 5,2 %. În luna februarie prețurile la benzină au fost modificate de două ori, prima dată aceste prețuri s-au majorat, față de luna ianuarie, în mediu cu 4,6%, iar a doua oară s-au micșorat în mediu cu 1,1%. Nivelul prețurilor la benzină a rămas neschimbat până în decada doua a lunii iunie curent, când benzina s-a scumpit în mediu cu 2,9% şi a ajuns să coste 17,8 lei per litru.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus