Trimite e-mail | Printeaza
Politic
09.07.2015

Uniunea Europeană va debloca suportul bugetar pentru Republica Moldova doar în anumite condiţii

Uniunea Europeană va debloca suportul bugetar pentru Republica Moldova doar în anumite condiţii

Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova emite următoarea clarificare:  Plăţile de Suport Bugetar sunt subiectul îndeplinirii tuturor condiţiilor stipulate în acordurile încheiate cu Guvernul Republicii Moldova, cât priveşte obiectivele politicilor sectoriale, stabilitatea macro-financiară, precum şi respectarea principiilor de supraveghere bugetară şi transparenţă. Realizarea obiectivelor politicilor este evaluată în baza unor referinţe incluse în operaţiunile de Suport Bugetar.

Binecunoscutele aspecte din sectorul bancar al Republicii Moldova au cauzat îngrijorări în ceea ce priveşte stabilitatea macro-financiară. În acest context, Uniunea Europeană este de părerea că un program al Fondului Monetar Internaţional (FMI) va reprezenta garanţia că aceste preocupări sunt abordate.

Plăţile de Suport Bugetar din partea Uniunii Europene pot fi procesate doar după aprobarea programului FMI. Deoarece un program nu poate fi solicitat de un guvern interimar, aceasta reprezintă încă un motiv serios de a accelera procesul, în curs, de formare a noii coaliţii de guvernare.

Ambasadorul UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, menţionează: „Uniunea Europeană subliniază importanţa formării cât de curând posibil a unei noi coaliţii de guvernare. Odată cu preluarea funcţiilor, noul guvern trebuie să expedieze, neîntârziat, o solicitare către Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru a negocia un nou program FMI. Aprobarea unui astfel de program va restabili încrederea în stabilitatea macro-financiară a Republicii Moldova şi va pava calea spre reluarea debursărilor de Suport Bugetar în cadrul asistenţei din partea UE”.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus