Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
02.07.2015

Trei proiecte de lege care vizează sectorul mediului –adoptate în cadrul Parlamentului Republicii Moldova

Trei proiecte de lege care vizează sectorul mediului –adoptate în cadrul Parlamentului Republicii Moldova

Ședința plenară de astăzi, 2 iulie, a  Parlamentului Republicii Moldova, a inclus în ordinea de zi 13 proiecte de legi şi hotărâri, trei dintre care vizează domeniul mediului. Informația despre scopurile, beneficiile și modurile de implementare a prevederilor documentelor, au fost prezentate de către Sergiu Palihovici, Ministrul Mediului.  

Au fost adoptate Legile pentru ratificarea Acordului de Împrumut dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Contractului de Împrumut dintre Republica Moldova și Banca Europeană de Investiții (BEI) în vederea realizării Proiectului de alimentare cu apă în regiunea de dezvoltare Nord a Republicii Moldova, semnat la Chișinău la 30 și 31 iulie 2014.

În vederea implementării “Proiectului de reabilitare și extindere a sistemelor de alimentare cu apă în regiunea de dezvoltare Nord a Republicii Moldova” a fost semnat în data de 30 iulie 2014 un Acord de Împrumut cu Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, iar în data de 31 iulie 2014 a fost agreat un Contract de Finanțare cu Banca Europeană de Investiții.
În cadrul acestor documente sunt stabilite condițiile în care Operatorul Regional nou creat la nivelul Republicii Moldova va beneficia de împrumuturi din partea celor două instituții în vederea finanțării activității sale. Acesta va deservi populația din raioanele din regiunea de Nord - Soroca, Florești, Drochia, Rîșcani, Sîngerei, Telenești și mun. Bălți.

Nucleul acestui Proiect este apeductul existent Soroca-Bălţi. Acesta a fost construit în anii 1980 şi este deţinut şi operat ÎIS „Acva-Nord”, subordonată Ministerului Mediului. Investiţii majore sunt necesare pentru a restabili funcţionalitatea completă, fiabilitatea şi randamentul acestui apeduct.

Cu excepţia oraşelor Soroca şi Bălţi, toate celelalte oraşe şi sate din regiunea de Nord extrag ape subterane, care nu corespund normelor sanitare pentru alimentare cu apă potabilă a populației. Ratificarea actelor menţionate, care corespund tuturor exigenţelor acordurilor internaţionale şi nu vin în contradicţie cu tratatele internaţionale la care Republica Moldova este parte, urmăresc un impact favorabil asupra creşterii eficienţei sectorului de alimentare cu apă şi îmbunătăţirea situaţiei ecologice la nivel de municipiu/oraşe, precum şi la nivel regional.

copul final al ratificării Acordului și Contractului este de a contribui la implementarea proiectului de alimentare de apă în regiunea de Nord a Moldovei la nivel regional, astfel îmbunătăţind condiţiile de trai şi accesul la surse sigure de apă potabilă a cca 400 mii cetăţeni.

Parlamentul Republicii Moldova a ratificat și proiectul de lege pentru ratificarea celui de-al treilea Protocol adițional între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României la Acordul privind implementarea Programului de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova, semnat la Chișinău, la 10 decembrie 2013, care a fost aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 362 din 12 iunie 2015.
Fără titlu DOINotă informativă

Protocolul adițional a fost elaborat în scopul implementării înțelegerilor convenite în cadrul ședinței comune a Guvernului Republicii Moldova și Guvernului României, care a avut loc în martie 2012, la Iași, precum și asigurării unei continuităţi a dezvoltării relaţiilor de colaborare şi parteneriat dintre Republica Moldova şi România în domeniul protecţiei mediului.
Cel de-al treilea Protocol vine să completeze Acordul între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind implementarea Programului de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova, prin includerea la Articolul 1 a unui paragraf suplimentar, care prevede că: Părţile vor conveni anual sau atunci când se consideră necesar asupra proiectelor concrete de colaborare în domeniul protecţiei mediului şi schimbărilor climatice, care vor fi finanţate de către România.

De asemenea, Protocolul specifică cuantumul sumei acordate de Guvernul României Guvernului Republicii Moldova. Astfel, contribuţia nerambursabilă în valoare de 100 milioane de euro, din care 15 milioane de euro este destinată proiectelor în domeniul protecţiei mediului şi schimbărilor climatice, plătibile pe o perioadă de 4 ani de la intrarea în vigoare a prezentului acord, pe baza programelor anuale de cooperare şi a proiectelor convenite de comun acord, cu posibilitatea prelungirii implementării Acordului pentru un an.

Totodată, Protocolul adițional diversifică domeniile și modalitățile de cooperare stabilite în Acordul sus-menționat, precum și sunt stabilite autoritățile de coordonare națională pentru proiecte din fiecare sector de cooperare. Astfel, conform Protocolului pentru Republica Moldova, Autoritatea de coordonare naţională pentru proiectele în domeniul protecţiei mediului şi schimbărilor climatice este Ministerul Mediului. Pentru România este Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

În prezent există un cadru strategic în domeniul mediului şi schimbări climatice bine dezvoltat, aprobat în ultimii ani de Guvernul Republicii Moldova, care va sta la baza identificării proiectelor concrete conform Protocolului Adiţional, și anume Strategia de mediu a Republicii Moldova pentru anii 2014-2023, Strategia de gestionare a deșeurilor în Republica Moldova pentru anii 2013-2027, Strategia de alimentare cu apă şi sanitație a localităţilor din RM pînă în anul 2028, Strategia de adaptare a Republicii Moldova la schimbările climatice pînă în a. 2020.

Totodată, implementarea angajamentelor asumate în Acordul de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană (capitolele „Protecția mediului” și „Politici climatice”), vor necesita finanțări esenţiale pentru realizarea prevederilor acestuia.
Astfel, asistența oferită de Guvernul României pentru implementarea proiectelor concrete de protecție a mediului și schimbărilor climatice este necesară şi actuală.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus