Trimite e-mail | Printeaza
Economie
29.06.2015

La Chişinău va avea loc reuniunea viceminiștrilor din ţările CEFTA

La Chişinău va avea loc reuniunea viceminiștrilor din ţările CEFTA

Cea de a patra reuniune a grupului de negociere privind comerțul cu servicii în cadrul Acordului Central European al Comerțului Liber (CEFTA) este organizată de Ministerul Economiei în perioada 29 iunie-2 iulie 2015, la Chişinău. La întrunire participă oficiali din Albania, Bosnia şi Herţegovina, Macedonia, Muntenegru, Serbia, Kosovo, precum și reprezentanți ai Secreteriatului CEFTA (Bruxelles).
 
Conform agendei, reuniunea viceminiștrilor Economiei din țările CEFTA va avea loc la 2 iulie și va fi precedată de mai multe evenimente tematice, comitete și sub-comitete.
 
În primele două zile vor avea loc negocieri privind liberalizarea comerțului cu servicii, în cadrul cărora se vor discuta ofertele de turism și serviciile de călătorii conexe, serviciile de mediu, serviciile de recreere, cultură şi sport. La final, va fi elaborată oferta pe sectoarele de servicii și identificarea problemelor pentru sesiunea următoare de negocieri.
 
Pe 1 iulie se va desfășura Comitetul CEFTA privind facilitarea comerțului și prima reuniune a subcomitetului CEFTA privind comerțul cu servicii. Reprezentanții Secretariatului CEFTA vor prezenta stuația actuală privind crearea Comitetelor Naționale de facilitarea a comerțului în țările CEFTA, Agenda de facilitare a comerțului ș.a. În aceeași zi, în cadrul sesiunilor va fi prezentat un raport al Grupului de negociere privind comerțul cu servicii, propuneri privind extinderea protocolului pe comerțul cu servicii, tendinţe în acest domeniu la nivel regional.
 
Comitetul CEFTA se va încheia pe 2 iulie cu reuniunea viceminiștrilor Economiei din țările membre ale acordului. Agenda acestei zile va include discuții pe marginea pregătirii de reuniunea miniștrilor Economiei din toamna anului curent, la care vor fi discutate un șir de subiecte specifice relațiilor comerciale. De asemenea, reprezentanții Muntenegru vor prezenta prioritățile președinției în cadrul CEFTA pentru anul 2016.  Totodată, părțile vor pune în discuție conceptul desfășurării evenimentului ”CEFTA week”, care va include și un Forum al oamenilor de afaceri.
 
Potrivit Ministerului Economiei, reuniunea Comitetului CEFTA a fost organizată de Republica Moldova, care pe parcursul anului 2015 deţine preşedinţia în cadrul Acordului Central European de Comerţ Liber.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus