Trimite e-mail | Printeaza
Economie
25.06.2015

Întreprinderile autohtone sunt încurajate să aplice la programele BERD pentru susținerea afacerilor

Întreprinderile autohtone sunt încurajate să aplice la programele BERD pentru susținerea afacerilor

Cca 70 de întreprineri membre ale Camerei de Comerț și Industrie s-au familiarizat cu programele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) destinate sectorului privat din  Republica Moldova. Cele două instituții au organizat o prezentare comună ce a avut loc marti la Chișinău.

Potrivit Juliei Otto, șefei oficiului BERD în Moldova, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare este cel mai mare investitor instituțional în Republica Moldova. Activitatea instituției este concentrată pe susținerea sectorului privat, promovarea standardelor europene și a integrării regionale precum și dezvoltarea utilităților publice eficiente și durabile. Până în prezent BERD a investit peste de 900 milioane de euro în Moldova, în peste 100 de proiecte atât din sectorul public cât și din cel privat, susșinînd companiile cu capital străin și local. Julia Otto a precizat că BERD încurajează companiile din Moldova pentru depunerea proiectelor investiționale. Banca este disponibilă să ofere finanțarea directă pentru proiecte investiționale complexe, precum și să participe în capitalul întreprinderilor locale.

Experții BERD din Moldova și Ucraina au prezentat mai multe instrumente de susținere a sectorului privat. Prin intermediul echipei sale de susținere a micului business și cu asistența financiară din partea Uniunii Europene și a Guvernului Suediei, BERD co-finanțeză proiectele de consultanță  implementate de către experți locali și din străinătate ce ajută companiile autohtone să crească. De asemenea, Banca investește direct în companiile locale sau proiectele investitorilor străini ce vin în Moldova.

Președintele Camerei de Comerț și Industrie, Valeriu Lazăr, a declarat la deschiderea evenimentului, că CCI își propune să fie alături de mediul de afaceri, oferind companiilor asistența necesară pentru a se dezvolta – informații, consultanță și alte servicii de suport, dar și acces la finanțare. „În realitățile geoeconomice în schimbare, este important să avem susținerea partenerilor internaționali, atât financiară, cât și consultativă, pentru a ne adapta și a beneficia de noile oportuninități. Dar este la fel de important ca managerii întreprinderilor să cunoască și să vrea să beneficieze de informațiile și sprijinul oferit”, a declarat Lazăr.

Prezentarea activităților BERD în Moldova dă startul unui ciclu de evenimente în cadrul cărora vor fi prezentate programele dedicate mediului de afaceri și derulate de partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova în intenția de a facilita accesul la finanțare pentru întreprinderile moldovenești și a spori competitivitatea acestora.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus