Trimite e-mail | Printeaza
Economie
25.06.2015

Implementarea culoarului albastru de vămuire - liber de vamă cu control post-vămuire pentru agenţii economici de bună credinţă

Implementarea culoarului albastru de vămuire - liber de vamă cu control post-vămuire pentru agenţii economici de bună credinţă

Serviciul Vamal anunță implementarea unor mecanisme de control vamal moderne, care simplifică procedura de vămuire și reduc durata și costurile acesteia pentru agenții economici de bună credinţă.
 
Pentru mai multe tranzacții, liberul de vamă se va acorda fără efectuarea controlului vamal, cu direcționare spre control post-vămuire. Declarațiile vamale vor fi validate imediat (similar procedurii existente pentru culoarul verde de vămuire) și controlul vamal se va amîna, agenții economici dispunând de marfă imediat după depunerea declarației vamale.
 
Serviciul Vamal își propune să redirecționeze capacitățile instituționale spre a două linie de control și să simplifice la maximum formalitățile la momentul trecerii frontierei și vămuirii mărfurilor.
 
Această procedura simplificată se va aplica tranzacțiilor și agenților economici care nu prezintă risc sporit de fraudă și nu necesită efectuarea controlului fizic al mărfurilor. În acest mod, autoritatea vamală continuă să promoveze conformarea benevolă la respectarea reglementărilor vamale, simplificînd procedurile de import/export pentru companiile credibile. 
 
Din punct de vedere tehnic, dacă pînă acum sistemul informațional vamal ASYCUDA World distribuia declarațiile vamale în baza analizei de risc pe 3 culoare de vămuire (respectiv verde– fără control, galben– controlul documentelor și roșu – controlul mărfurilor), acum se va pune în aplicare încă un culoar de vămuire  –culoarul albastru, care va selecta declarațiile vamale pentru control ulterior.
 
Declarațiilor selectate pe culoarul albastru li se va acorda liber de vamă fără careva controale, însă acestea vor fi supuse unei reverificări ulterioare. Acest control se va realiza de către organul vamal din oficiu, în baza actelor anexate la Declarație vamală și nu va implica intervenția în activitatea agentului economic, cu excepția situațiilor în care se vor constata unele abateri de la reglementările vamale.
 
Tudor Baliţchi, Director General al Serviciului Vamal susţine, că în calitate de impact această schimbare va conduce la eliberarea mărfurilor și mijloacelor de transport fără reținere și respectiv la reducerea timpului de vămuire și a costurilor aferente staționării transportului în vamă.
 
Potrivit  Serviciului Vamal, noțiunea ,,Culoarul albastru de vămuire” a fost introdus în Codul Vamal (prin LP71 din 12.04.15, MO102-104/28.04.15 art.170; în vigoare 01.05.15) şi permite acordarea liberului de vamă fără efectuarea controlului documentar şi fizic,aceastapresupune efectuarea în baza principiului selectivităţii a controlului ulterior prin reverificarea declaraţiei vamale.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus