Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2015-06-24/george-friedman-putin-a-creat-tensiuni-in-republica-moldova-dar-moldova-ram-ne-independenta-40106.html
Data: Jun 24, 2015 (09:18)

George Friedman: Putin a creat tensiuni în Republica Moldova, dar Moldova rămâne independentă

Președintele rus Vladimir Putin a creat tensiuni în Republica Moldova, dar Moldova rămâne independentă, în pofida încercărilor Moscovei de a destabiliza regiunea, a declarat George Friedman, fondator și președinte al centrului de analize strategice Stratfor, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, publicat marți, și în care analistul american abordează criza din Ucraina și situația regională, dar și politica Rusiei față de fostele republici sovietice.

''Sigur, președintele Putin a creat tensiuni în Moldova, dar Moldova rămâne independentă. (...) Rușii au avut toate motivele să încerce să destabilizeze Moldova și țările baltice. Nu au făcut-o. Eu cred că, în parte, pentru că sunt foarte îngrijorați de eventuala extindere a crizei și de faptul că ar obliga țările NATO să facă corp comun, cel puțin politic'', a afirmat Friedman în interviul menționat, acordat cu prilejul unei recente conferințe internaționale pe teme de securitate ce a avut loc în capitala slovacă Bratislava.

Referindu-se la conflictul din Ucraina, George Friedman a apreciat că situația de criză din această țară este una în proces de adâncire, însă previzibilă, considerând în același timp că nu va fi război în regiune, dar că vor exista tensiuni semnificative. ''(În Ucraina) asistăm la o criză în proces de adâncire, dar previzibilă. Previzibilă în sensul că aceasta este regiunea în care încep conflictele europene, între peninsula care este Europa și marea masă continentală rusă, în zona țărilor baltice, a Belarusului, Ucrainei și uneori Poloniei prin România. Prezicerea mea este că nu va fi război, pentru că nu cred că va fi, dar va fi un nivel semnificativ de tensiune și confruntare non-militară, informațională, propagandă, tensiuni economice și așa mai departe. Vor fi unele potențiale conflicte interne'', a declarat analistul american.

În opinia sa, aspectul cel mai important este că pe termen lung Rusia este o țară foarte vulnerabilă. ''Ea (Rusia) nu a reușit să-și creeze pe baza bogăției petroliere o economie viabilă. (Rusia) depinde de petrol pentru constituirea bugetului de stat. Nu controlează prețul petrolului. China și Europa sunt amândouă în proces de slăbire economică și prin urmare nu mai pot cumpăra atâta petrol. Statele Unite au devenit un producător major de petrol, așa că prețul petrolului va coborî. Cum va reuși Rusia să supraviețuiască într-o lume în care veniturile din energie vor scădea dramatic? Aceasta este adevărata întrebare. Capacitățile rușilor sunt limitate. Am văzut limitele pe care le au serviciile lor de informații în Ucraina. N-au fost în stare să prezică evenimentele de la Kiev, căderea guvernului. În estul Ucrainei au crezut că va fi doar o revoltă'', a explicat George Friedman.

El a adăugat că Rusia nu va recurge la forță în Ucraina și că mai degrabă Moscova așteaptă o criză internă la Kiev pentru a influența fosta republică sovietică. ''Președintele Putin s-a arătat foarte precaut încă din primele zile ale crizei ucrainene, dorind să limiteze riscurile. El înțelege miza și nu vrea să riște. În opinia mea, este mai probabil ca Rusia să aștepte o criză internă la Kiev, căderea guvernului ucrainean, ca să încerce apoi să influențeze Ucraina, decât să recurgă la forță'', a declarat președintele Stratfor.

În acest context, Friedman a ținut să sublinieze că ''viitorul Ucrainei 'este în mâinile conducerii ucrainene și, dacă își menține coerența, dacă poate dobândi controlul asupra țării, atunci rușii vor trebui să bată în retragere''. Agerpres