Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
24.06.2015

A fost deconspirată o schemă de export ilegal de chihlimbar în cantităţi impunătoare, prin acţiuni de corupere

O schemă de export ilegal de chihlimbar prin acţiuni de corupere a fost deconspirată de CNA şi procurorii anticorupţie. Administratorul unei întreprinderi de transport internaţional de mărfuri a fost reţinut aseară pe Aeroportul Internaţional Chişinău.
Potrivit datelor anchetei, acesta ar fi încercat, în complicitate cu lucrătorii vamali,să scoată ilegal din Republica Moldova circa o tonă de pietre semipreţioase chihlimbar, care urma să ajungă clandestin în  Hong Kong, prin coruperea persoanelor publice responsabile de controlul regimului vamal şi de frontieră.

Potrivit CNA, încărcătura de circa 1 000 de kg de chihlimbar urma să ajungă la destinaţia finală cu ruta aeriană Chişinău - Istambul, 32 de locuri fiind rezervate în acest sens.

Potrivit unor estimări preliminare, valoare unui kilogram de chihlimbar pe piaţă poate varia între 1 500 şi 3 000 de dolari la consumatorul final.

Acţiunile au fost curmate în momentul trecerii mărfii peste frontiera de stat.Administratorul SRL-ului de transport internaţional a fost reţinut pentru 72 de ore şi plasat în Izolatorul de urmărire penală al CNA, iar încărcătura a fost ridicată.

Procurori şi ofiţerii de urmărire penală urmează să stabilească valoare prejudiciului, precum şi să identifice toţi factorii de decizie din cadrul mai multor instituţii publice implicate.

Conducerea urmăririi penale este în gestiunea Procuraturii Anticorupţie.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus