Trimite e-mail | Printeaza
Politic
23.06.2015

Andrian Candu la 25 de ani de la adoptarea Declarației de Suveranitate: A fost un prim-pas însemnat spre independență și afirmare pe arena internațională

Andrian Candu la 25 de ani de la adoptarea Declarației de Suveranitate: A fost un prim-pas însemnat spre independență și afirmare pe arena internațională

Republica Moldova marchează 25 de ani de la adoptarea Declarației de Suveranitate. Evenimentul a fost consemnat printr-o ceremonie organizată de Asociația ”Parlamentul 90”, la care au participat conducerea țării, deputați din primul Parlament, reprezentanți ai autorităților publice, ambasadori, reprezentanți ai mediului academic, lideri politici.

Președintele Parlamentului Andrian Candu a menționat că adoptarea Declarației de Suveranitate a fost un act de responsabilitate civică majoră pentru destinele țării și ale cetățenilor din partea deputaților primului Parlament democratic.
”Acesta a fost un prim-pas însemnat în traseul parcurs de țara noastră spre independență și afirmare pe arena internațională. E un merit care trebuie recunoscut și apreciat la justa valoare al deputaților de atunci, care însușeau din mers legile democrației și trebuiau să țină cont în luarea deciziilor de toate subtilitățile proceselor care aveau loc în societatea moldavă, în special, și în cea unională, în general”, a declarat Speakerul.

Potrivit unui comunicat de presă al legislativului, Andrian Candu le-a mulțumit deputaților din primul Parlament pentru eforturile depuse în lupta pentru libertate, independență și renaștere națională. Potrivit Speakerului, cei 25 de ani de suveranitate nu a fost o perioadă deloc ușoară pentru Republica Moldova, deoarece edificarea unei țări presupune mult efort.

”Obiectivul nostru major este integrarea europeană, dar pentru aceasta avem de realizat un program intens de reforme de ordin politic, economic, instituţional și judiciar. În prezent, fiind la o nouă etapă, suntem datori să depunem efort maxim în activitatea de realizare a idealurilor suveranității şi independenței Republicii Moldova și să facem tot posibilul ca ea să se regăsească și să se afirme în familia popoarelor Europei civilizate”, a mai declarat Speakerul.
Andrian Candu a oferit în dar deputaților din primul Parlament o ediție specială și exclusivă de timbre, editate cu ocazia aniversării a 25 de ani de la adoptarea Declarației de Suveranitate.

Declarația de Suveranitate a fost adoptată la 23 iunie 1990 de primul Parlament democratic al țării. Documentul a stat la baza elaborării Declarației de Independență și a Constituției Republicii Moldova. Declarația de Suveranitate stipulează supremaţia legilor interne asupra celor unionale, instituie cetăţenia republicană şi prevede dreptul de a stabili relaţii diplomatice cu toate ţările lumii.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus