Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2015-06-22/octavian-calm-c-participa-la-reuniunea-comitetului-privind-acordurile-comerciale-regionale-din-cadru-40086.html
Data: Jun 22, 2015 (13:37)

Octavian Calmâc participă la reuniunea Comitetului privind Acordurile Comerciale Regionale din cadrul OMC

Viceministrul Economiei, Octavian Calmâc, participă, astăzi, la cea de-a 77-a sesiune a Comitetului privind Acordurile Comerciale Regionale (CRTAs) din cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), care are loc la Geneva.
 
În cadrul Comitetului, viceministrul Economiei va prezenta pentru dezbateri Acordul de Creare a Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA) dintre RM şi EU, prin prisma unui raport de evaluare, elaborat de experţii naționali, ai OMC şi cei din Uniunea Europeană.
 
Scopul general al dezbaterilor pe marginea acordurilor comerciale regionale în cadrul Comitetului este de a asigura respectarea regulilor, principiilor şi angajamentelor asumate în cadrul acordurilor comerciale multilaterale și plurilaterale precum şi asigurarea conformării acestora la angajamentele asumate în cadrul OMC. De asemenea, acest exerciţiu de transparenţă contribuie la funcţionarea constantă a sistemului comercial internaţional şi contribuie la o înţelegere mai bună a politicilor şi a practicilor comerciale ale ţărilor membre ale organizaţiei.
 
În cadrul sesiunii participă reprezentanţii ţărilor membre OMC.
 
Potrivit serviciului de presă al Ministerului Economiei, Acordul de Asociere şi implicit Acordul de Creare a Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA) dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană a fost semnat la 27 iunie 2014, la Bruxelles. A doua zi, pe 28 iunie Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de Asociere între RM şi UE iar în data de 2 iulie 2014 Parlamentul a ratificat acordul cu majoritatea voturilor.