Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2015-06-19/in-moldova-au-fost-implementate-168-de-proiecte-in-eficientza-energetica-shi-resurselor-regenerabile-40068.html
Data: Jun 19, 2015 (13:07)

În Moldova au fost implementate 168 de proiecte în eficienţa energetică şi resurselor regenerabile, cu o valoare de circa 400 mln. lei

“Piaţa energiei regenerabile şi eficienţei energetice abia se dezvoltă în sistemul energetic al Republicii Moldova. Primele rezultate deja pot fi vizibile, iar potenţialul este substanţial”. Declaraţia îi aparţine viceministrului Economiei, Tudor Copaci, care a participat azi la atelierul de lucru: “Implementarea politicii statului în domeniul eficienţei energetic şi surselor de energie regenerabilă”, organizat de Agenţia pentru Eficienţă Energetică (AEE) şi Fondul pentru Eficienţă Energetică (FEE).
 
Atelierul a întrunit reprezentanţi ai autorităţilor publice, parteneri de dezvoltare, ONG-uri şi reprezentanţi din sectorul privat.
 
În context, viceministrul Economiei a adăugat că prin înfiinţarea Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, ulterior a Fondului au fost făcuţi primii paşi importanţi în dezvoltarea acestui sector. “Elementul de bază sunt rezultatele care am reuşit să le obţinem în această perioadă, fiind implementate 168 de proiecte în eficienţa energetică şi resurselor regenerabile, cu o valoare de circa 400 mln. lei”, a adăugat Tudor Copaci.
 
De cealaltă parte, directorul AEE, Mihail Startan, a menţionat că în cei 4 ani de activitate a instituţiei au fost obţinute rezultate bune, referindu-se în special la crearea unei instituţii transparente şi eficiente. “Unele rezultate sunt mai bune, altele mai modeste, totuşi, tendinta de creştere şi potenţialul sunt majore. Avem toată certitudinea că foarte curând se vor putea vedea mult mai multe rezultate palpabile cu care ne vom putea mândri”, a spus Mihail Stratan.
 
Totodată, directorul executiv al FEE, Călin Negură, a menţionat că perspectivele de dezvoltare ale fondului sunt multiple, însă cele prioritare sunt consolidarea capacităţii instituţionale prin instruirea continuă a specialiştilor în domeniu, dezvoltarea cooperării cu partenerii de dezvoltare, dar şi utilizarea diverselor instrumente de finaţare.
 
Potrivit Ministerului Economiei, atelierul de lucru a fost organizat în cadrul celei de-a doua ediţii a Săptămânii Europene a Energiei Durabile în Republica Moldova, care este desfăşurată la Chişinău la iniţiativa Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova.