Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
17.06.2015

Şapte persoane inculpate în dosarul accidentului de cale ferată din Giurgiuleşti

Procuratura de transport şi Secţia investigaţii financiar-economice a Procuraturii Generale au finalizat urmărirea penală şi au expediat în instanţă de judecată cauza penală vîzînd accidentul de cale ferată din Giurgiuleşti.

Incidentul s-a produs pe 4 noiembrie 2014, cînd opt vagoane din componenţa unui tren de marfă care se deplasa de la Reni spre Galaţi, au deraiat de pe şine, la intrarea în staţia Giurgiuleşti, raionul Cahul.

În cadrul acţiunilor de urmărire penală procurorii au stabilit că, accidentul s-a produs în rezultatul nerespectării regimului de viteză pe segmentul de cale ferată şi starea tehnică nesatisfăcătoare a şinelor, care susţin şi ghidează roţile pe segmentul de cale unde a avut loc accidentul.

Pentru repararea necalitativă a căilor de comunicaţie, a mijloacelor de transport feroviar, naval sau aerian ori punerea lor în exploatare cu defecte tehnice (art.267 Cod penal) procurorii au pus sub învinuire cinci persoane responsabile de starea tehnică şi exploatare a căii ferate unde a avut loc accidentul, inclusiv: şeful şi şeful-adjunct ai secţiei întreţinere a căii Basarabeasca a ÎS ”CFM”, maistrul superior, şeful districtului nr.16 şi şeful de echipă nr.2 a districtului nr.16 ai secţiei întreţinere a căii Basarabeasca a ÎS ”CFM”.

Alte două persoane - mecanicul şi ajutorul mecanicului, care au condus trenul nerespectînd regimul de viteză, sunt învinuiţi de procurori de încălcarea regulilor de securitate a circulaţiei sau de exploatare a transportului feroviar (art.263 alin.(2) lit.b) Cod penal).

În vederea recuperării prejudiciului cauzat ÎS „Calea Ferată din Moldova” în rezultatul comiterii infracţiunii, procurorii au aplicat sechestru pe mai multe bunuri mobile şi imobile ale învinuiţilor, estimate la 4,7 milioane lei.

Dacă vor fi recunoscuţi vinovaţi de cele incriminate, învinuiţii riscă pînă la 7 ani închisoare, cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani, anunță Serviciul de presă al Procuraturii Generale.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus