Trimite e-mail | Printeaza
Economie
16.06.2015

Țările membre ale Consiliului de afaceri al OCEMN au convenit asupra necesității dinamizării organizației

Țările membre ale Consiliului de afaceri al OCEMN au convenit asupra necesității dinamizării organizației

Potrivit CCI, cea de-a 51 reuniune a Consiliului de afaceri al Organizației de Cooperare Economică la Marea Neagră (CA OCEMN) s-a desfășurat astăzi la Chișinău. În cadrul evenimentului, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Valeriu Lazăr, care, în primul semestru al anului 2015, a deținut președinția rotativă a organizației, a declarat că prioritățile anunțate de Chișinău s-au adeverit a fi actuale în conjunctura economică și politică din regiune. Printre acestea se numără promovarea potențialului de export prin diversificarea geografiei exporturilor și creșterea competitivității produselor din statele OCEMN atât pe piețele țărilor membre, cât și pe terțe piețe; promovarea brandurilor naţionale din ţările membre OCEMN ca instrument de facilitare a exportului; intensificarea schimbului informaţional prin participarea la evenimente expoziţionale; facilitarea schimbului informaţional privind necesităţile şi priorităţile investiţionale ale comunităţii de afaceri din regiune, promovarea ofertelor comerciale şi proiectelor investiţionale ale sectorului privat din regiune.

Președintele CCI a subliniat importanța Mării Negre pentru toate țările din regiune și impactul asupra diversificării ariei geografice a exporturilor moldovenești pe care a avut-o aceasta. „Diversificarea piețelor de desfacere a produselor moldovenești se datorează într-o mare măsură ieșirii la Marea neagră, acest fapt fiind confirmat și de creșterea de câteva ori a volumului de mărfuri transbordate prin portul de la Giurgiulești în ultimii ani”, a spus Valeriu Lazăr.

Potrivit lui Valeriu Lazăr, având în vedere tensiunile politice din regiune, Consiliul de afaceri al OCEMN poate contribui la menținerea și dezvoltarea relațiilor economice dintre țările membre.

Viceministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, a declarat că Republica Moldova a explorat posibilitățile de aprofundare a relațiilor între țările membre ale OCEMN sub sloganul „păstrarea stabilității, asigurarea consensului”. În această perioadă, părțile au depus eforturi pentru întărirea cooperării sectoriale și a fost elaborată o strategie de facilitare a comerțului în regiune.

Secretarul general al Consiliului de afaceri al OCEMN, Mammad Zulfugarov, a anunțat despre necesitatea consolidării capacității organizației, care poate deveni o bună platformă pentru dialogul public-privat și contribui la îmbunătățirea calității guvernării, precum și la crearea unor instituții puternice în țările membre.

Totodată, părțile au făcut un schimb de opinii privind evoluția economiilor țărilor membre, asupra rolului pe care CA al OCEMN trebuie să-l joace în dezvoltarea regiunii și instrumentelor necesare. În cadrul reiuniunii, Republica Moldova a predat președinția în exercițiu a Consiliului de afaceri al OCEMN României.

Consiliul de Afaceri al Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră (BSEC) a fost înfiinţat în 1992 şi acţionează în principal pentru identificarea şi promovarea prin intermediul instituţiilor financiare internaţionale şi altor organisme internaţionale a proiectelor de cooperare şi investiţii în zonă. Republica Moldova cooperează cu Consiliul de Afaceri OCEMN începând cu anul 1998, iar din anul 2001, CCI a RM a devenit reprezentant permanent al Republicii Moldova în CA OCEMN.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus