Trimite e-mail | Printeaza
Economie
12.06.2015

România oferă 158 mii de euro pentru crearea Sistemului Integrat de Dezvoltare Durabilă a Sectorului Apicol

România oferă 158 mii de euro pentru crearea Sistemului Integrat de Dezvoltare Durabilă a Sectorului Apicol

Ambasadorul României la Chișinău, Marius Lazurca, a semnat vineri, 12 iunie 2015, la Edineț, memorandumul dedicat proiectului „Crearea Sistemului Integrat de Dezvoltare Durabilă a Sectorului Apicol în Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova”, proiect în valoare de peste 158.000 EURO, finanțat din asistența oficială pentru dezvoltare a României. Din partea Republicii Moldova au semnat ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor al Republicii Moldova, Vasile Bâtca, directorul Agenției de dezvoltare Regională Nord, Ion Bodrug, și președintele Raionului Edineț, Iurii Garas.

Proiectul urmărește dezvoltarea unui sistem de achiziții, stocare, procesare, ambalare de produse apicole la nivel regional, valorificarea potențialului melifer din regiune prin crearea unui sistem de marketing modern. Totodată, acesta prevede consolidarea capacităților a 100 apicultori locali privind utilizarea programelor de implementare a standardelor internaţionale de calitate în cadrul a 10 seminare și a unei vizite de studiu în România. Implementarea cu succes a proiectului va permite multiplicarea lui în celelalte regiuni de dezvoltare ale Republicii Moldova.

Cu acest prilej, Ambasadorul României a declarat: ”Suntem bucuroşi că expertiza românească, rezultatul propriilor eforturi de implementare a reformelor, se bucură de căutare în special într-un sector deosebit de important, precum consolidarea capacităţilor în domeniul agricol. Modernizarea producătorilor apicoli și introducerea de noi standarde de calitate aliniate la normele  europene vor permite apicultorilor să beneficieze din plin de avantajele Acordului de liber schimb, aprofundat și cuprinzător dintre UE și Republica Moldova.”

Potrivit unui comunicat de presă al Ambasadei României la Chişinău, inițiativă a fost pegătită și definitivată în cadrul unui proiect de twinning din domeniul dezvoltării regionale, finalizat în 2014, la care au participat, în calitate de parteneri, instituții publice din România și din Franța. Acest proiect permite asigurarea continuității și sustenabilității inițiativelor lansate de către UE și Statele Membre ale Uniunii Europene în Republica Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus