Trimite e-mail | Printeaza
Economie
12.06.2015

Reluarea exporturilor de fructe către Federația Rusă

Reluarea exporturilor de fructe către Federația Rusă

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) anunță, că în urma vizitelor recente ale reprezentanților săi, Serviciul Federal Fitosanitar de Stat al Federației Ruse (Rosselihoznadzor) a luat decizia de a permite pentru un șir de întreprinderi din Republica Moldova exportul de mere, pere, gutui proaspăt, caise, vișine și cireșe, piersici, nectarine, prune și porumbele proaspete în Federația Rusă.

Rosselihoznadzor anunță că oferirea dreptului de export în acest caz are calitate de experiment și se bazează, inclusiv, pe constatarea lipsei elementelor supuse carantinei fitosanitare în produsele moldovenești la exportul de mere.

Permisiunea a fost dată sub garanția Agenției Naţionale pentru Siguranţă a Alimentelor din Republica Moldova, este comunicată tuturor direcțiilor teritoriale ale Rosselihoznadzor și intră în vigoare de astăzi, 12 iunie 2015.

Menționăm că lista întreprinderilor care au primit posibilitatea de export e limitată: SRL “GRIMAFRUCT”, SRL „Agrodenidan”, SRL „Maidan Grup”, SRL „Unit-Olimp”, SRL „Altîn Alma”, SRL “Bacaian Com”, SRL “Oguzagroprom”, Colhoz “Pobeda”, precum şi cele „din raioanele Grigoriopol, Dubăsari, Camenca, Râbniţa şi Slobozia ale Republicii Moldova”. În acest context, autoritățile fitosanitare din Republica Moldova țin să menționeze că majoritatea absolută a întreprinderilor agricole din țara noastră sunt capabile să asigure criteriile de calitate înaintate de Federația Rusă și de alte piețe nu mai puțin exigente. De aceea, ne exprimăm încrederea că acest experiment va duce la aceea, ca toate întreprinderile moldovenești să fie admise spre a exporta pe piața rusă, în baza unor condiții transparente și echitabile.

În același timp, ANSA anunță disponibilitatea sa de a presta serviciile necesare întreprinderilor nominalizate și atrage atenția asupra faptului, că verificarea proceselor tehnologice și certificarea fitosanitară va fi riguroasă, pentru a garanta credibilitatea produselor moldovenești pe piața Federației Ruse.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus