Trimite e-mail | Printeaza
Economie
11.06.2015

Andrian Candu propune instituirea unui consiliu de observatori care să monitorizeze alocarea fondurilor agricole

Andrian Candu propune instituirea unui consiliu de observatori care să monitorizeze alocarea fondurilor agricole

Propunerile de dezvoltare a sectorului agricol și de soluționare a problemelor existente au fost discutate de Președintele Parlamentului Andrian Candu cu producătorii agricoli din raionul Criuleni.

Andrian Candu a vizitat astăzi o serie de gospodării țărănești din localitățile Onițcani și Boșcana și a analizat propunerile agricultorilor în vederea identificării unor soluții eficiente menite să contribuie la dezvoltarea agriculturii.

Printre cele mai importante probleme la care s-au referit agricultorii și pentru care au solicitat sprijinul Președintelui Parlamentului este proiectarea și construcția unui sistem de irigare prin utilizarea apei din râul Nistru. Agricultorii au menționat că, chiar dacă au terenurile agricole pe malul Nistrului, nu pot folosi apa din râu în absența unui sistem de irigare.

”Calitatea legumelor depinde de irigarea la timp. Avem terenuri pe malul Nistrului, luptăm cu inundațiile, dar nu putem utiliza apa pentru irigare”, au menționat agricultorii.

Ion Hagiu a investit, acum doi ani, în agricultură, și intenționează să construiască propriul sistem de irigare, care presupune tehnici moderne pentru a pompa apa din Nistru. Agricultorul s-a plâns Speakerului de o serie de probleme birocratice, care ar putea afecta funcționalitatea sistemului de irigare și, respectiv, investiția făcută în agricultură.

Președintele Parlamentului a propus elaborarea unui proiect pentru restabilirea vechiului sistem de irigare în localitățile din raionul Criuleni, cu ajutorul fondurilor internaționale. Respectivul sistem de irigare urmează să dispună de puncte mobile de irigare la care să fie conectate mai multe localități din raion. De asemenea, Speakerul a menționat că o soluție ar fi îmbunătățirea cadrului legal pentru ca agricultorii să poată rezolva problemele apărute la un ”ghișeu unic”.

De asemenea, Andrian Candu propune modificarea cadrului juridic pentru instituirea unui consiliu de observatori, în componența căruia să fie și agricultorii, care să monitorizeze alocarea fondurilor agricole, inclusiv pentru proiectele naționale în agricultură.

”Este obligația statului să creeze toate condițiile necesare pentru agricultori. Mai puțină birocrație și mai multă transparență pentru ca statul să-i ajute pe agricultori să facă ceea ce știu mai bine. Trebuie ca împreună să ne dăm străduința pentru a implementa cât mai multe proiecte europene în agricultură”, a menționat Președintele Parlamentului.

Alte probleme semnalate de agricultori au vizat instituirea unui mecanism de creditare profitabil, simplificarea mecanismelor de obținere a creditelor, asigurarea unei piețe de desfacere stabile și a condițiilor de păstrare pentru legumelor și fructelor pe care le cresc, achiziționarea tehnicii agricole etc.

La Criuleni, Speakerul a vizitat o livadă superintensivă de mere din satul Onițcani. Proprietarul plantației, Valentina Monu a declarat că utilizează tehnici moderne în creșterea fructelor. Livada, plantată în 2009, se întinde pe o suprafață de 10 hectare. 

În satul Boșcana, Președintele Parlamentului a vizitat gospodăria țărănească a familiei Moscul. Serele cu legume ocupă o suprafață de 2 hectare, fiind o afacere de familie. 

Andrian Candu a menționat că solicitările și propunerile agricultorilor urmează a fi discutate și în cadrul Comisiei speciale pentru elaborarea și aprobarea de către Parlamentul Republicii Moldova a pachetului de modificări legislative în vederea susținerii agricultorilor. Comisia, creată la inițiativa Speakerului Andrian Candu și constituită din deputați din toate fracțiunile parlamentare, va propune, până pe data de 1 iulie 2015, proiecte legislative în vederea dezvoltării agriculturii și susținerii producătorilor agricoli autohtoni, informează Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus