Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2015-06-10/pre-edintele-nicolae-timofti-comenteaza-apelul-lansat-de-primul-ministru-chiril-gaburici-39906.html
Data: Jun 10, 2015 (08:56)

Președintele Nicolae Timofti comentează apelul lansat de primul ministru, Chiril Gaburici

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a luat act de apelul lansat de primul ministru, Chiril Gaburici, ce i-a fost prezentat personal în formă scrisă de către domnul prim ministru pe data de 8 iunie a.c., în care Domnia sa cere demiterea conducerii Procuraturii Generale, Băncii Naționale și Comisiei Naționale a Pieței Financiare, ca urmare a situației precare ce se înregistrează în sistemul financiar bancar.

În aceeași zi, șeful statului a purtat o discuție cu premierul Chiril Gaburici pe marginea problemelor pe care Domnia sa le-a semnalat.

Președintele împărtășește îngrijorările exprimate de primul ministru cu privire la situația alarmantă din sistemul financiar-bancar. În ultimii 3 ani, acest subiect a fost abordat în mai multe rânduri la Consiliul Suprem de Securitate, iar Guvernului i-au fost expediate scrisori punctuale în care au fost aduse la cunoștință disfuncțiile din sectorul financiar-bancar.

Investigațiile și cauzele penale declanșate în acest caz trebuie desfășurate cu maximă responsabilitate și competență, astfel încât toate faptele ilegale săvârșite să fie elucidate, iar persoanele implicate în devalizarea unor bănci să fie trase la răspundere.
În același timp, președintele atrage atenția asupra faptului că demiterea conducerii Procuraturii Generale, Băncii Naționale și Comisiei Naționale a Pieței Financiare ține de competența exclusivă a Parlamentului, iar o implicare în această procedură din partea șefului statului nu s-ar încadra în spațiul constituțional, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.