Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2015-06-09/directorul-autoritatzii-aeronautice-civile-este-banuit-de-prejudicierea-statului-cu-aproximativ-1-mi-39887.html
Data: Jun 9, 2015 (15:06)

Directorul Autorităţii Aeronautice Civile este bănuit de prejudicierea statului cu aproximativ 1 milion de lei

Directorul Autorităţii Aeronautice Civile este cercetat într-un dosar penal pornit de CNA pe faptul „depăşirii atribuţiilor de serviciu de către persoane cu demnitate publică”. Şeful AAC este bănuit că ar fi prejudiciat bugetul de stat cu aproximativ 1 000 000 de lei.

În cadrul urmăririi penale s-a constatat că, pe 17 februarie 2015, persoane cu demnitate publică din cadrul AAC ar fi convertit 3 000 000 de lei de pe contul instituţiei în euro în condiţiile în care moneda europeană valora 28 de lei. Asta chiar dacă atât Legea aviaţiei civile, cât şi Regulamentul AAC, aprobat prin hotărâre de Guvern, interzice acest gen de tranzacţii. Astfel, în urma fluctuaţiei cursului (deprecierea euro), instituţiei i-au fost cauzate daune în proporţii deosebit de mari.

Potrivit CNA, la data de 6 mai 2015, organul de urmărire penală al CNA a dispus Inspecţiei Financiare un control la Autoritatea Aeronautică Civilă. Potrivit actului de inspectare tematică, suma  formată din diferenţa de curs se estimează la peste 800 000 de lei.

În urma constatării unei bănuieli rezonabile în acţiunile conducătorului AAC, ofiţerii de urmărire penală ai CNA şi procurorii au adus la cunoştinţa acestuia ordonanţa de bănuit, iar mâine urmează să-l pună sub învinuire. Ancheta se desfăşoară în temeiul art. 328 Cod penal – depăşirea atribuţiilor de serviciu.

Potrivit legislaţiei în vigoare, persoana, găsită vinovată de comiterea acestei infracţiuni, este pasibilă închisoare pe un termen de la 6 la 10 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.