Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2015-06-05/poroshenko-ucraina-nu-va-permite-tranzitul-trupelor-ruse-de-mentzinere-a-pacii-spre-transnistria-39858.html
Data: Jun 5, 2015 (19:26)

Poroşenko: Ucraina nu va permite tranzitul trupelor ruse de menţinere a păcii spre Transnistria

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a declarat că Ucraina nu va permite trupelor ruse de menţinere a păcii să tranziteze teritoriul său pentru a ajunge în Transnistria, relatează agenţia TASS în pagina electronică.

Poroşenko a precizat că Ucraina este hotărâtă să îşi respecte strict obligaţiile internaţionale în acest sens.

"Nu suntem obligaţi să permitem tranzitul militarilor ruşi şi nu vom face acest lucru", a adăugat preşedintele ucrainean.

El a făcut această declaraţie după ce Parlamentul de la Kiev a aprobat, la 21 mai, anularea a cinci acorduri de securitate cu Moscova, inclusiv unul care le permitea ruşilor să transporte personal militar spre regiunea transnistreană. Anularea dreptului de tranzit pentru aceste trupe creează o problemă logistică pentru Moscova.

Rusia are aproximativ 1.500 de militari în Transnistria, un teritoriu separatist din Republica Moldova situat la graniţa cu Ucraina. Dintre aceştia, aproximativ 1.400 de militari fac parte din Grupul Operativ de Trupe Ruseşti din Transnistria, constituit în urmă cu 20 de ani prin reorganizarea fostei Armate a 14-a a URSS. Alţi 400 de militari ruşi fac parte din forţa de menţinere a păcii, alături de militari moldoveni şi transnistreni.

Republica Moldova consideră însă că staţionarea militarilor ruşi în regiunea transnistreană contravine Constituţiei moldovene şi, din acest motiv, Chişinăul, OSCE, UE şi SUA au cerut în repetate rânduri retragerea lor, scrie Mediafax.