Trimite e-mail | Printeaza
Politic
04.06.2015

Discursul Premierului Chiril Gaburici la prezentarea Raportul privind activitatea Guvernului în 100 de zile

Discursul Premierului Chiril Gaburici la prezentarea Raportul privind activitatea Guvernului în 100 de zile

„Dragi cetățeni,
De 100 de zile Guvernul pe care îl conduc și-a început activitatea. Ne-am asumat această responsabilitate în ciuda tuturor dificultăților economice, politice și geopolitice. A fost nevoie de hotărâre și acțiuni imediate.
 
Am acționat în forță, în ciuda tuturor presiunilor și jocurilor politice și astfel vom continua să muncim. Am continuat reformele și am pus integrarea europeană și cooperarea cu partenerii europeni în capul listei de priorități. Am început lupta cu corupția la toate nivelurile și am implicat societatea civilă în calitate de partener în cadrul acestui proces.
 
În primele 100 de zile am inițiat un șir de reforme de importanță vitală pentru țară și am realizat acțiuni care să aducă cetățenilor Republicii Moldova siguranță în ziua de mâine. Guvernul pe care îl conduc și eu personal, în calitate de Prim-ministru, vom lucra continuu pentru a asigura realizarea celor trei priorități:
 
1.  Unitate națională, astfel încât cetățenii Republicii Moldova să nu mai fie divizați. Puterea noastră este în diversitate și respect.
 
2.  Statul de drept, astfel încât fiecare cetățean să se simtă protejat, să vadă viitorul copiilor în această țară. Corupția și traficul de influență să nu fie tolerate.
 
3.  Economie sustenabilă, astfel încât fiecare cetățean să își vadă viitorul aici, acasă.
 
Raportul guvernului și instituțiilor subordonate pentru primele 100 de zile le puteți găsi pe 100.gov.md.
 
Vreau să mă refer acum la unele dintre realizările celor 100 de zile.
 
-  Am reluat discuțiile cu partea transnistreană, astfel condițiile de viață și încrederea între cetățenii Republicii Moldova de pe ambele maluri ale Nistrului vor fi îmbunătățite.
 
-  Vor fi extinse proiectele-pilot de patrulare comună pe segmentul central al frontierei moldo-ucrainene.
 
-   Agenţii economici din regiunea transnistreană au obținut circa 400 de certificate de origine a mărfurilor pentru exportul producţiei în ţările Uniunii Europene.
 
În baza proiectelor de lege înaintate Parlamentului spre aprobare și pachetelor de legi și modificări în cadrul legal:
 
-  Organele Procuraturii vor fi scoase de sub influența politicului, iar Procurorul General va fi selectat în baza unui concurs public, cu interviu transmis on-line.
-   Vor fi scoase imunitățile pentru judecători, deputați etc. Toți sunt egali în fața legii.
-   În baza recomandărilor partenerilor de dezvoltare, vom reforma Comisia Națională de Integritate, Curtea Consițuțională, Institutului Național al Justiției și alte instituții. Toate procesele în acest sens au pornit. Am început crearea unei instituții specializate în recuperarea prejudiciului și confiscarea în favoarea statului a bunurilor dobândite ilicit.
-  Șefii instituțiilor de control vor fi numiți în baza concursurilor publice transparente și vor fi scoși de sub influența mediului politic.
- 10 milioane de lei vor fi alocați pentru susținerea investitorilor, iar  49 de proiecte de afaceri au fost susținute și alte câteva sute vor obține finanțare prin programul PARE 1+1.
-   Agenții economici au acum proceduri mult mai simple de import și export, numărul de acte necesare s-a redus de la 11 la 3.
-   Restituirea TVA va deveni mult mai simplă.
 -  Agricultura va fi susținută și de partenerii de dezvoltare, Comisia Europeană a alocat 64 milioane de euro pentru implementarea, în Republica Moldova, a Programului ENPARD, iar Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare a alocat alte 12 milioane de dolari SUA în vederea realizării Proiectului „Agricultura Competitivă”.
-  Cetățenii vor beneficia, până la sfârșitul anului, de circa 200 de medicamente compesate, față de 90 la începutul mandatului.
-   Pensiile au fost indexate cu 7,95%, pentru persoanele asigurate, și cu 5,1% - pentru cele neasigurate.
 - Școlile din Republica Moldova vor fi dotate cu blocuri sanitare ecologice moderne, investindu-se 100 milioane Yeni japonezi, în baza unui acord semnat între Guvernele celor două state.
-  Circa 1 000 kilometri de drumuri vor fi reparate după ce au fost alocate 1,5 miliarde de lei în Fondul Rutier, iar infrastructura feroviară va fi reabilitată. Va fi construit, în 2016, podul Iași-Ungheni.
-  Rețelele de gaze naturale și energie electrică ale Republicii Moldova și României vor fi interconectate în baza Memorandumului de Înțelegere semnat între Guvernele celor două țări.
Primele 100 de zile au fost pline de provocări, dar și mai multe provocări ne așteaptă. Am diagnosticat sistemele și am stabilit prioritățile și acțiunile imediate.
 
Corupția. Corupția este peste tot. Cred că aceasta este principala problemă a țării. Mi-aș dori ca, în calitate de Prim-ministru, să am mai multe pârghii pentru lupta cu corupția, dar trebuie să ținem cont și de principiul separării puterilor în stat.
 
Așa cum am început în primele 100 de zile – voi cere instituțiilor subordonate să grăbească, la maxim, toate inițiativele de luptă cu corupția, iar dacă va fi nevoie – guvernul își va angaja răspunderea, de câte ori va fi necesar, exact cum am făcut cu legea bugetului.
 
Am spus-o și anterior – nu mă țin de această funcție, decât dacă pot face bine pentru cetățeni și pentru țară. Iar lupta cu corupția – nu se negociază cu nimeni.
 
Rezistența sistemului. În calitate de prim-ministru am venit cu anumite inițiative ce țin de transparența și eficiența instituțiilor publice, inițiative care vin să facă viața cetățenilor mai simplă.
 
M-am ciocnit însă de ceea ce se numește birocrație și rezistența sistemului, de oameni care sunt în funcții nu ca să facă bine, dar ca să aibă grijă ca nimic să nu se schimbe. Oameni, care în loc să facă ceea ce este corect, pot să-ți explice într- număr foarte mare de pagini – de ce acest lucru nu este posibil. Și astfel de documente citesc zilnic. Nu voi intra în prea multe detalii, dar vreau să vă spun că nu voi tolera acest lucru. Voi cere demisii. Voi insista.
 
Unii uită, iar alții parcă nici nu au știut vreodată că instituțiile publice există pentru a acorda servicii de calitate cetățenilor, nu pentru a-și asigura propriul confort.
 
Lipsa de transparență. După cum spuneam, unii oameni, fie uită, fie nici nu au știut că sunt plătiți de către cetățeni ca să lucreze în beneficiul acestora. Voi știți cum se aprobă tarifele pentru pașapoartele biometrice? Nu? Nici eu. Dar vreau să aflăm cu toții.
 
Vreau ca cetățenii să știe exact pentru ce achită 850 de lei și de ce trebuie să aștepte 30 de zile. Eu cred că ei au dreptul. Acesta este doar un exemplu, pe care l-am discutat ieri. Dar problemele sunt peste tot! Și transparență voi cere – peste tot!
 
Ineficiența sistemului. Eu sunt unul dintre oamenii care au contribuit la dezvoltarea serviciilor electronice în Republica Moldova. Eu nu înțeleg cum în secolul 21 Guvernul poate să producă atâta hârtie inutilă, care trebuie să treacă prin 10 oameni, în 3 zile, și să lase încă 3 copii pe drum, până ajunge la destinatar.
 
Culmea este că există ministere în care peste 30% din angajați sunt șefi.Eu cred că oamenii trebuie să fie puțini, buni și bine plătiți.
 
Anterior, am fost manager. Am condus întreprinderi de  mii de angajați și bugete de sute de milioane de euro. Eu știu cum trebuie să funcționeze o instituție. În felul în care este acum – Guvernul nu poate face față cerințelor timpului și necesităților cetățenilor.
 
Nu suntem singuri în lupta pe care am pornit-o. Avem alături partenerii europeni, partenerii de dezvoltare și prietenii Republicii Moldova, cărora le mulțumim!
 
Guvernul pe care îl conduc și eu personal, ne angajăm răspundereaca tot ce facem zilnic, atât timp cât suntem plătiți de cetățean, să aibă la bază 3 principii:
 
-         Interesul cetățeanului.
-         Eficiența și
-         Transparența.
 
Sunt conștient că viitorul acestei țări depinde de acțiunile Guvernului pe care îl conduc, un Guvern care urmărește interesul tuturor cetățenilor Republicii Moldova, indiferent de vârstă, sex, etnie sau preferință politică. Iar interesul nostru, al tuturor, este să avem o Moldovă sănătoasă, o Moldovă care, cu acțiunile necesare, și dorința adevărată a tuturor, în 3 ani să poată sta singură pe picioare.
Vă mulțumesc!”

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus